Ministrul Cercetării vrea să folosească tehnologia robotului ION pentru un chatbot

Sursa foto: Facebook / Bogdan Gruia Ivan

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, miercuri, că a avut o discuție cu echipa responsabilă pentru crearea robotului ION și a propus un proiect nou, prin care să se utilizeze tehnologia dezvoltată pentru acest robot în scopul furnizării unui chatbot care să ofere informații foarte clare legate de serviciile statului. El a oferit drept exemplu faptul că ION ar putea fi utilizat de către o persoană care ar dori să afle care sunt paşii pentru schimbarea unui act de identitate.

„Am avut o discuţie cu echipa care a creat acel robot ION. Sunt nişte oameni remarcabili, vizionari. În momentul de faţă, ceea ce le-am solicitat ca proiect foarte clar este cel în care putem să folosim parte din tehnologia care l-a creat pe ION pentru oferirea unor date foarte clare de model chatbot referitoare la informaţiile pe care le poate oferi statul. De exemplu, până când vom implementa sistemele noastre, dacă cineva vrea să vadă care sunt paşii pentru a îşi înnoi un document de identitate să poată la un moment dat, pe modelul chat GPT cum pot să mânuiesc buletinul şi atunci să primească paşii foarte clari din partea lui”, a afirmat Bogdan Ivan, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Guvern, ce planuri are ministerul cu robotul ION.

Ministrul Ivan, citat de News.ro, a adăugat că aşteaptă „încă din partea echipei care l-a creat pe ION modul în care poate să funcţioneze acest concept de chatbot din partea statului român”.

„Vorbim despre un software, nu e vorba despre un format fizic pe care să pui mâna, ca să zic aşa”, a mai spus Bogdan Ivan, întrebat cum va funcţiona acest sistem şi dacă vor fi mai mulţi roboţi.

Robotul ION

Pe 1 martie 2022, premierul Nicolae Ciucă îl prezenat, în debutul unei şedinţe de Guvern, pe primul consilier onorific al prim-ministrului care foloseşte inteligenţă artificială.

Numele ION vine de la sintagma în oglindă „NOI”. Proiectul a fost dezvoltat de către cercetătorii români, reprezentând ceea ce șeful Executivullui de la acea vreme spunea că e „un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”.

GPT este un sistem care foloseşte inteligenţa artificială (AI) capabil să genereze nu doar cuvinte, ci şi imagini descriptive ca răspuns la comenzile scrise ale unei persoane. În prezent, cea mai nouă versiune a acestui program este GPT-4 în variantă plătită, iar anterior versiunea gratuită a fost GPT 3.5.

Un chatbot este o aplicaţie software concepută pentru a imita o conversaţie de tip uman pe baza indicaţiilor utilizatorului.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL