Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Reorganizarea administrativ-teritorială n-ar trebui să sperie pe nimeni

Foto: PS News, Adrian VESTEA

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, invitat în studioul Puterea Știrilor de la PS News, a explicat cât de necesară este reorganizarea teritorială și care sunt avantajele acestui proiect de țară.

“Vin după 20 de ani de administrație publică. Încă din momentul în care am fost audiat în comisiile Parlamentului am adus în atenție acest aspect și chiar îl îmbrățișez, chiar cu riscul de a-mi crea anumite antipatii din partea unor colegi. E am spus-o deschis și în momentul în care am mers la Asociația Comunelor din România și momentul care am avut întâlniri cu Asociația Orașelor, că eu cred în acest proiect și consider că acest proiect poate duce la o reorganizare adaptată vremurilor noastre, fiindcă trebuie știut faptul că au trecut foarte mulți ani din 1968. Erau doar 38 de județe, ulterior au apărut județele Giurgiu și Călărași”.

După Revoluție s-au creat 200 de localități noi

„Ceea ce este trist este faptul că imediat după Revoluție, datorită faptului că legislația a permis existând astfel de referendumuri, au avut posibilitatea să ia naștere 200 de localități noi în față de cele care au fost stabilite prin prin legea din 68.

Eu cred că trebuie să ne adaptăm la viața reală și în același timp trebuie să vedem lucrurile din perspectiva integrării lor, fiindcă există posibilitatea că prin această comasare, prin această reorganizare administrativ-teritorială, să poți ajunge la servicii. E o calitate mult mai bună și din punct de vedere al actului educațional și din punct de vedere al actului medical, al oportunităților de accesare a diverselor proiecte, fiindcă în felul acesta faci dovadă și poți avea eficiență mult mai mare în implementarea acestor proiecte. Rămâne de văzut momentul în care reușim să facem tot acest proiect”.

Este nevoie de studii care să le prezinte românilor avantajele reale ale reorganizării teritoriale

„Eu consider că acesta ar fi cel mai important proiect de țară pe care România ar trebuie să-l abordeze în perioada următoare. Lucrurile acestea ar trebui să ducă în primul și în primul rând la niște studii care să le prezinte românilor avantajele reale și să nu considere că de fapt este un moft sau dorința cuiva de a de a desființa anumite localități, de a reorganiza teritorial.

Lucrurile trebuie explicate și trebuie adusă explicația asta în prim plan, iar acest proces trebuie să fie văzut că și un că și un proiect de țară care să ducă până la urmă la niște rezultate economice mult mai bune, la o eficiență mult mai bună din punct de vedere al actului administrativ.”

Adrian Veștea: Reorganizarea teritorială n-ar trebui să sperie pe nimeni. Sper că tot acest demers să se deruleze în perioada imediat următoare

„Le-am spus-o primarilor și cu acele ocazii am avut șansa să-mi dau demisia și din funcția de primar. Mi-am dat demisia și din funcția de președinte de Consiliul județean. Nu ar trebui să ne sperie pe nici unii dintre noi, care avem anumite competențe, să ne raportăm doar la noi. Și eu îmi doresc că acest proiect să prindă contur. Sunt susținător al acestui proiect, dar sper că tot acest demers să se deruleze în perioada imediat următoare.

Anul acesta este un an extrem de complex din punct de vedere electoral. Este un an care nu putea să să fie bulversat cu astfel de o astfel de de campanie, dar în perioada imediat următoare eu cred că ar trebui să luăm în serios acest lucru și să trecem la reorganizare administrativ-teritorială”.

Cred că ar trebui să prezentăm situația reală și în același timp să trecem la modificare legislație

„Din punctul meu de vedere nu trebuie făcute foarte multe dezbateri, dar trebuie informat cetățeanul, fiindcă fiecare aspect de genul acesta va marca și va crea o anumită stare în rândul cetățenilor și nu cred că ar fi normal să lăsăm la liber să tragă fiecare orice concluzie. Cred că ar trebui să prezentăm situația reală și în același timp să trecem la modificare legislației și la gândirea unei unei unor unor studii care până la urmă să poată fi implementat în așa fel încât să demonstrăm că am avut o practică bună și că putem avea o finalizare pe măsură”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL