Ministrul Mediului: Populația de urși, scăpată de sub control. Nu avem foarte multe soluții

Mircea Fechet - Puterea Ștririlor

Prezența urșilor este semnalată din ce în ce mai frecvent în marile orașe, nu numai în localitățile mai retrase, apropiate de păduri. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a admis faptul că populaţia de urs brun din România este „scăpată de sub control”.

În România există în acest moment peste 8.000 de exemplare de urs brun.

„În puține cuvinte, avem o problemă reală cu populația de urși. Atunci când au ajuns urșii foarte aproape de municipiul Bacău, și mă refer la Bacău pentru că eu sunt băcăuan, mi-au trimis de acasă capturi de ecran ale telefoanelor mobile cu un urs semnalat în comuna Mărgineni, județul Bacău, și Mărgineniul e o comună învecinată cu municipiul îți dai seama că populația de urs este cu siguranță scăpată de sub control. Nu populația e problema. Însă incidentele între urs și oameni au devenit din ce în ce mai frecvente. Pagubele cauzate de aceste incidente au devenit din ce în ce mai costisitoare din punct de vedere al sumelor ce urmează a fi plătite către persoanele păgubite.

Și nu în ultimul rând, deși sunt ministrul Mediului și mă ocup cu protejarea acelor specii care se află în diverse tipuri de protecție, nu pot să nu mă gândesc la populație și să nu mă gândesc la siguranța populației și tocmai din acest motiv, atunci când a trebuit să intervin și a stat în puterea mea de decizie, cum ar fi, spre exemplu, acea situație în care am emis ordinul privind cotele de protecție, de prevenție și de intervenție în cazul populației de urs brun, e adevărat că nu am dat ordin pentru 500 de exemplare, cât calculasem inițial că ar fi necesar, dar dacă Academia Română a spus că doar 220 de urși ar trebui împușcați, am dat ordin pentru 220 de urși, pentru ca populația, în acele zone unde avem situații de conflict între între urs și oameni, să se poată apăra și să poată fi apărată de către autoritățile publice locale sau de către administratorii fondurilor cinegetice”, a declarat ministrul Mircea Fechet, la Puterea Știrilor.

„Nu vrea nimeni să ne ia urșii”

Întrebat dacă a luat în calcul exportul în alte țări a acestor animale, ministrul a precizat că au fost înaintate discuții, dar „nu vrea nimeni să ne ia urșii”.

„Asta e o temă pe care am mai discutat-o (n.r – exportul urșilor în alte țări) și pe care o discutăm. Adevărul este că nu vrea nimeni să ne ia urșii. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut, au existat prin canale diplomatice, încercări ale Ministerului Mediului de a exporta această problemă pe care noi o avem, în sensul în care relocarea urșilor pe teritoriul altor state ar fi o soluție de compromis, în care și noi să luăm puțin presiunea de pe comunitățile noastre și să împărțim acest efort.

De altfel, e un principiu fundamental al Uniunii Europene, de partajare a efortului pe care un anumit stat membru trebuie să-l facă. Nu am abandonat aceste discuții, văzând că ele nu au ajuns la în punctul în care ne-am fi dorit. În dialogul bilateral cu celelalte state am hotărât să ducem mai sus discuția, să o punem pe masa Consiliului Uniunii Europene, sperând într-o într-o decizie politică prin care toate statele care au habitate pregătite să acomodeze exemplare de urși bruni să își asume o parte din aceștia. Consiliul de Mediu este în decembrie. În măsura în care ne facem temele până atunci vom fi bine argumentați în legătură cu acest subiect, cred că Consiliul din decembrie ar putea fi acel Consiliu pe care îl așteptăm. Să știți că nu sunt foarte multe soluții”, a mai precizat ministrul Mediului.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL