Ministrul Sănătății: Testarea antidrog în școli, doar cu acordul și la solicitarea părinților. Tipuri de teste

Rafila
Sursa foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că testarea antidrog în şcoli se va face la solicitarea părinţilor, dacă aceştia au suspiciuni legate de copilul lor şi că nu se va face testare de dragul testării. Potrivit ministrului, sunt două tipuri de teste, cele rapide, în care testarea se face prin urină sau salivă, şi cele care se fac din sânge.

„Noi suntem la începutul unui drum. A fost semnat de curând, în urmă cu trei zile, un parteneriat la sediul MAI cu 8 instituţii guvernamentale care să reglementeze această problemă. Problema legată de trafic şi de accesul la droguri este o problemă care nu poate fi sub controlul Ministerului Sănătăţii decât în foarte mică măsură”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că testarea elevilor în şcoli se va face pentru a ajuta copiii şi de asemenea, se va face cu acordul părinţilor.
„Trebuie să înţelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testării, ci ca să putem să ajutăm un copil, familia acelui copil să poată să primească un diagnostic în cazul în care există suspiciuni de substanţe psihoactive, să aibă consiliere psihologică, tratament şi să se reinsereze în societate. Testarea trebuie făcută numai cu acordul părinţilor, la solicitarea acestora, dacă au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-o anumită şcolară, dar, tot aşa, după acordul părinţilor”, a adăugat Rafila.
Alexandru Rafila a explicat şi cum se va face testarea elevilor în şcoli, împotriva drogurilor sau a altor substanţe interzise.
„Există două tipuri de teste: teste rapide care sunt simplu de utilizat, se face testare din urină sau din salivă, iar rezultatul pozitiv al unui test nu înseamnă că au automat o confirmare a consumului de droguri, el trebuie ulterior confirmat printr-un test care se face din sânge şi care sigur că presupune o pregătire şi o intervenţie de natură medicală”, a declarat ministrul.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: