Mită la ASSMB. Demisie la vârful Capitalei

CGMB
Sursa foto: Inquam / Alberto Grosescu

Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu (USR) a demisionat vineri din funcție. El avea în subordine sistemul sanitar, inclusiv ASSMB.

În calitate de viceprimar al Capitalei, Horia Tomescu (FOTO) a avut ca responsabilități administrarea și coordonarea sistemului de sănătate din București (ASSMB), precum și conducerea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

Horia Tomescu/ Sursa Foto: Facebook

Răfuiala din USR dintre Vlad Voiculescu și viceprimarul Horia Tomescu. Războiul din ASSMB dus la DNA

Dosarul de la DNA al șpăgilor de la ASSMB scoate la iveală un conflict deschis între șeful USR București și fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, și Horia Tomescu, viceprimarul USR al Capitalei, responsabil cu domeniul sănătății din Primăria Municipiului București, scrie newsweek.ro.

Doi oameni cheie ai USR București s-au luat la trântă prin interpuși pentru controlul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Șeful USR București, Vlad Voiculescu, o susține pe actuala directoare a ASSMB numită recent. Oana Sivache. Cea care l-a denunțat pe Cristian Plută. Și căruia i-a fost adjunct.

Plută deține funcții de conducere în ASSMB susținut de Horia Tomescu. Viceprimarul USR al Capitalei și responsabilul cu domeniul sănătății din Primăria Municipiului București. În subordinea căreia se află ASSMB.

Tomescu. Drumul de la protejat la adversar al lui Vlad Voiculescu

Horia Tomescu a fost unul dintre protejații lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății. Și actualul șef al USR București.

Ambii provin din fost aripă PLUS din USR. Cea a fostului premier Dacian Cioloș.

A fost impus în 2020 drept viceprimar al Municipiului București cu acordul lui Vlad Voiculescu. Care avea numai cuvinte de laudă la adresa lui.

Din poziția de viceprimar i-a ajuns în subordine domeniul sănătății în Primăria Municipiului București. El fiind medic stomatolog.

Are în subordine ASSMB și cele 19 spitale din subordinea acestei instituții. Bugetul în 2023 al acestei inistituții este de 2,7 miliarde lei.

Conflictul dintre cei doi a izbucnit în momentul în care Voiculescu a impus-o la șefia ASSMB pe Oana Sivache. În aprilie 2023.

La trei ani după ce Tomescu a avut pe mână ASSMB.

Sivache este denunțătoarea din dosarul șpăgilor luate de adjunctul ASSMB, Cristian Plută, instrumentat zilele acestea de către DNA.

Acesta din urmă a fost menținut pe poziții de conducere în ASSMB cu ajutorul și pe semnătura lui Tomescu.

Directorul adjunct al ASSMB, arestat pentru 30 de zile

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Cristian Plută, a fost arestat, marţi, pentru 30 de zile, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. De asemenea, s-a mai emis mandat de arestare pentru o persoană fizică – Silviu Stăncilă, acuzată de comiterea mai multor infracţiuni. Managerul Spitalului Colentina, George-Mirel Cristescu, a fost plasat în arest la domiciliu.

„Admite propunerea de arestare preventiva formulata de DNA, Structura centrală, în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Plută Cristian şi Stăncila Silviu pe o durată de 30 de zile, de la 19.09.2023 până la 18.10.2023 inclusiv”, este decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

În schimb, propunerea de arestare preventivă în cazul managerului Spitalului Colentina a fost respinsă.

„(…) respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a arestării preventive formulată de DNA structura centrală in ceea ce ii priveşte pe inculpaţii Cristescu George Mirea şi Dumitru Alexandru Paul (…) dispune luarea măsurii arestului la domiciliu fata de inculpatul Cristescu George Mirel pe o perioada de 30 de zile de la 19.09.2023 pana la 18.10.2023 inclusiv”, au mai decis magistraţii.

Dumitru Alexandru Paul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de la 19.09.2023 la 17.11.2023 inclusiv.

Decizia magistraţilor poate fi contestată.

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti (A.S.S.M.B.) Cristian Plută şi managerul Spitalului Colentina George – Mirel Cristescu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după ce luni au avut loc mai multe percheziţii la sediul ASSMB şi la sedii de firme, precum şi la locuinţe aparţinând unor persoane fizice.

Plută este acuzat că ar fi primit o mită de 20.000 de euro de la Cristescu pentru sprijinul acordat în vederea numirii în funcţie. De asemenea, ar fi primit mită suma de peste 300.00 de lei şi de la un om de afaceri, reţinut şi el în dosar.

O persoană fizică a fost reţinută pentru instigare şi complicitate la dare de mită, precum şi pentru complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, fiind cel care a intermediat mita, iar o alta a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile pentru comiterea infracţiunii de complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL