Modulul japonez de pe Lună şi-a reluat funcţionarea

Sursă foto: X/ Sonda japoneză SLIM

Sonda de pe Lună a Japoniei, a cărei funcţionare a fost întreruptă după aselenizare deoarece celulele sale solare nu au reuşit să genereze electricitate de la soare, funcţionează din nou, a anunţat luni agenţia spaţială a ţării, transmite Xinhua.

Panourile solare ale misiunii Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) ar fi în prezent funcţionale, a declarat Agenţia de Explorare Aerospaţială a Japoniei (JAXA), adăugând că se află în legătură cu sonda încă de duminică seara. „Comunicarea cu SLIM a fost stabilită cu succes aseară, iar operaţiunile au fost reluate!”, a postat JAXA luni dimineaţa pe contul său oficial de pe reţelele sociale.

Potrivit JAXA, sonda şi-a reluat explorarea suprafeţei Lunii, realizând observaţii ştiinţifice începând cu instrumentul Multi-Band Camera (MBC) aflat la bord. O imagine care arată o stâncă denumită „pudel de jucărie”, observată lângă sonda de aselenizare, a fost postată online.

SLIM, supranumit „moon sniper” („lunetist selenar”), a atins suprafaţa selenară la 20 ianuarie, la ora Japoniei 12:20 (03:20 GMT), Japonia devenind astfel a cincea ţară care a reuşit o aselenizare controlată pe satelitul natural al Terrei după Statele Unite, URSS, China şi India.

Deoarece celulele sale solare nu generau energie electrică, sonda a fost oprită la 22 ianuarie, la ora 02:57, după ce a funcţionat cu ajutorul bateriilor de rezervă.

Sonda de mici dimensiuni – aproximativ 2,4 metri înălţime şi cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme fără combustibil – este concepută pentru a testa tehnologia de asolizare la punct fix pe suprafaţa corpurilor gravitaţionale, cu o precizie fără precedent, de mai puţin de 100 de metri faţă de ţintele vizate, spre deosebire de sondele convenţionale care adesea au o precizie de mai mulţi kilometri, conform JAXA.

Racheta care transporta SLIM a fost lansată la 7 septembrie de la Centrul Spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, fiind cea de-a treia tentativă a ţării de a atinge în mod controlat suprafaţa Lunii.

SLIM a aselenizat într-un mic crater cu un diametru mai mic de 300 de metri, denumit Shioli, şi a putut să elibereze fără probleme cele două mini-rovere ale sale, construite pentru a realiza analize ale rocilor provenite din structura internă a Lunii (mantaua lunară), încă foarte puţin cunoscută de oamenii de ştiinţă. 

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: