Niciun candidat pentru un post de medic de ATI la ”Colţea” 

Spitalul Colțea
Spitalul Colțea. Sursa foto: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG

Dr. Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colţea din Capitală a declarat pentru News.ro că la concursul pe care unitatea sanitară l-a organizat pentru postul de medic specialist ATI nu s-a prezentat niciun candidat. Spitalul a scos la concurs mai multe posturi de medici, însă Ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare a blocat practic aceste concursuri. Dr. Furtună spune că iniţial postul era pentru medic primar, însă acesta a devenit post pentru medic specialist, tocmai în ideea de a creşte şansele ca postul să fie ocupat.

„Noi am scos la concurs mai multe posturi de medici, ideea este că ne-a prins aşa un pic Ordonanţa aceasta, mă rog, nu am înţeles de ce sistemul sanitar a trebuit să aibă de suferit în această direcţie.

Legat de medicul specialist de ATI, acest concurs îşi va desfăşura cursul firesc pentru că am apucat să facem toate demersurile până în apariţia Ordonanţei.

Da, a fost o primă etapă, există oricum o lipsă acută de medici specialişti în specialitatea ATI. Postul a fost scos pe medic primar ATI iniţial, după care noi l-am transformat în post de medic specialist în ideea în care, ok, medicii primari deja şi-au găsit de lucru, am transformat postul în medic specialist şi cu toate astea nu s-a înscris nimeni.

Aici este o chestiune strict de lipsă de personal specializat în această specialitate, este una deficitară la nivel de România”, a explicat dr. Furtună.

Managerul Spitalului Colţea a spus că un mare spital din Capitală i-a cerut ajutorul pentru a-şi putea completa linia de gardă pe ATI. În acest sens, doi medici de ATI de la spitalul Colţea au mers pentru a ajuta spitalul să poată avea linie de gardă asigurată. 

„Chiar acum ceva timp vorbeam cu unul dintre colegii mei de la un alt spital care mă ruga să vorbesc cu personalul nostru de ATI să reuşim să facem câteva gărzi suplimentare la dânşii în spital.

Adică să împrumutăm practic medicii noştri către alt spital şi să-şi completeze gărzile. Dacă la noi fac 4-5 gărzi, să mai facă la ei 2-3 ca să poată să îşi acopere numărul de personal şi nevoia de gărzi pe ATI. Este un spital mare din Bucureşti care are şi servicii de chirurgie. Am reuşit să-i ajutăm, am trimis doi medici specialişti şi îşi completează cât de cât, mai au nevoie, nu ştiu să vă spun dacă cu colegii ceilalţi din alte spitale au reuşit să facă completarea de care aveau nevoie”, a precizat medicul.

Nevoie mai mare de personal la Spitalul Colţea din Capitală, mai ales că unitatea sanitară este în curs de schimbare a structurii. Mai mult personal înseamnă implicit şi timpul necesar acordat fiecărui pacient în parte, mai ales în cazul afecţiunilor care necesită de exemplu comisii terapeutice şi aprofundare. 

„Noi suntem şi în proces de schimbare a structurii spitalului, adică am mai adăugat câteva paturi tot în specialităţi deficitare, sau foarte solicitate, oncologie, radioterapie, hematologie, şi mai departe. Evident că avem nevoie de personal mai mult, am încercat pe cât posibil să ajungem la o schemă de personal echilibrată.

Ştiţi că ne plângem în permanenţă că medicul nu dedică foarte mult timp pacientului, dar vă dau un exemplu: dacă hematologul din Colţea are 30 de pacienţi pe zi, din care zece îi internează, când ar avea timp să se ocupe de mai mulţi pacienţi? Pentru că nu poţi să vii cu o afecţiune hematologică sau oncologică şi să faci o trecere în revistă a diagnosticului sau a analizelor şi aşa mai departe.

Trebuie să aprofundezi cazul, să faci eventual comisii terapeutice, aşa cum se fac la noi, şi să stabileşti şi planul de tratament şi aşa mai departe.

Sunt specialităţi deficitare care nu pot asigura gărzile, problema apare mai mult pe partea de gărzi pentru că la programul normal cam toată lumea are făcută schema de personal.

Evident că spitalele, şi mai ales cele care au servicii de chirurgie, au nevoie de suport ATI, vă dau exemplu de la Colţea, aici sunt pacienţi care se pot decompensa de la de la un minut la altul, nu de la oră la oră, şi să asiguri cu un singur medic tot spitalul e greu”, a declarat dr. Furtună.

Articolul integral AICI. 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL