Nicoleta Pauliuc: În zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity

MEDIA.PNL.RO
Sursa foto: MEDIA.PNL.RO

România a făcut progrese semnificative în ultimul an pe partea de securitate cibernetică şi în zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity, a declarat Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României.

„În ultimul an s-au făcut progrese semnificative. A fost adoptată Strategia de securitate cibernetică a României 2022-2027. Sunt cinci obiective de importanţă strategică: reţele şi sisteme informatice sigure şi reziliente; cadru normativ şi instituţional consolidat; parteneriat public-privat; rezilienţă prin abordare proactivă şi descurajare; România, actor relevant în arhitectura internaţională de cooperare.

În baza acestei strategii, Parlamentul a adoptat legea privind securitatea şi apărarea cibernetică a României. (…) Pe lângă legea securităţii cibernetice s-au mai adoptat şi unele acte normative conexe. Şi am să vă dau câteva exemple. România a adoptat o lege ce interzice achiziţionarea şi utilizarea de către autorităţile publice a produselor şi serviciilor software de securitate cibernetică din Federaţia Rusă. Am transpus în lege Memorandumul semnat cu administraţia de la Washington, din 2019, de a nu implica în construirea infrastructurii 5G companiile chinezeşti, tocmai din cauza riscurilor de securitate. Avem instituţii care devin operaţionale. Vorbim de tehnică şi de capital uman.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică este una dintre cele mai performante instituţii ale statului şi e păcat că marea masă a oamenilor nu vede, sau nu este interesată de ce se întâmplă acolo. Avem Centrul European de Competenţe în Materie de Securitate Cibernetică, prima agenţie a Uniunii Europene cu sediul în România şi cred eu că este un succes de ţară negocierea şi aşezarea acestui centru în România. Avem Centrul Naţional de Cyber INT al SRI-ului.(…) Nu mă joc când afirm că măcar în zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity”, a spus Pauliuc la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuţie Energie Electrică România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: