Noul responsabil european pentru climă dorește să intensifice comunicarea cu cetățenii și firmele

Sursă foto: commissioners.ec.europa.eu
Sursă foto: commissioners.ec.europa.eu

Noul responsabil european pentru climă, Maros Sefcovic, a declarat marţi într-un interviu că doreşte să intensifice comunicarea cu cetăţenii şi firmele, transmite dpa.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a desemnat săptămâna trecută pe slovacul Sefcovic în locul olandezului Frans Timmermans, care a demisionat pentru a se implica în politica internă din Olanda.

Sefcovic, care este vicepreşedinte al Comisiei, va coordona Pactul Verde european, un pachet legislativ prin care Uniunea Europeană urmăreşte să atingă neutralitatea climatică (bilanţ net zero al emisiilor de gaze cu efect de seră) până în 2050 şi va fi superiorul ierarhic al noului comisar european pentru climă.

În scopul atingerii obiectivului climatic sunt prevăzute măsuri în diferite domenii, cum ar fi energia, transporturile, industria şi agricultura. Sefcovic a afirmat că intenţionează să se asigure că Europa beneficiază de legi legate de climă „foarte avansate şi de perspectivă” şi că acestea sunt „utilizate pe deplin pentru creşterea economică, politicile sociale şi, desigur, pentru menţinerea poziţiei Europei şi a Uniunii Europene de lider în acest întreg sector”.

Cadrul legal este aproape finalizat, iar implementarea acestuia devine foarte importantă, a arătat vicepreşedintele CE. „În ceea ce priveşte cetăţenii şi opinia publică, trebuie să facem tot ce putem pentru a comunica mai bine despre această problemă”, a răspuns el la o întrebare despre modul în care va face faţă unei eventuale reacţii de respingere.

Comisia trebuie să se afle într-o „stare de comunicare interactivă permanentă” cu cetăţenii UE, a apreciat oficialul. „Trebuie să implementăm corect, să cooperăm strâns cu industria, să fim cât mai coerenţi în politicile interne şi în contactele cu actorii cheie”, a adăugat el.

Sefcovic nu doreşte să renunţe la politicile europene ambiţioase în privinţa climei, ci să finalizeze până la alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European toate propunerile legislative aflate pe rol.

Intenţia sa este să dialogheze intensiv cu industria pentru a se asigura de colaborarea acesteia la elaborarea şi punerea în practică a abordării conform căreia Pactul Verde reprezintă „o strategie europeană de dezvoltare”.

UE are avantajul de a fi acţionat înaintea altor economii importante pentru a ajunge la neutralitatea climatică, dar şi alţii fac eforturi în acest sens, a observat vicepreşedintele CE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: