Nuclearelectrica, rectificare de buget: veniturile și profitul scad, cresc cheltuielile de investiții

foto: facebook Nuclearelectrica
Sursa foto: Nuclearelectrica
Nuclearelectrica, compania de stat care operează singura centrală ncleară din România, și-a ajustat bugetul pe acest an, diminuând profitul, pe seama scăderii prognozate a veniturilor și a creșterii cheltuielilor cu investițiile. Procentual, cea mai mare creștere cu investițiile este pentru proiectul centralei cu SMR de la Doicești.

Compania estimează acum un profit brut de doar 1,4 miliarde de lei, în scădere ci 4,9% față de cel bugetat inițial, pe seama scăderii veniturilor cu 2,1% și a creșterii sumelor alocate investițiilor, de la 1,6 la 1,94 miliarde de lei.

Profitul net scade la 1,2 miliarde de lei, de la 1,27 miliarde, cât fusese prognozat inițial.

Compania vorbește despre “scăderea cu -97.750 mii lei / -2,1% a veniturilor totale, la care a contribuit în mod semnificativ scăderea veniturilor din vânzarea energiei electrice cu -114.609 mii lei determinată de scăderea cantității ce urmează să fie vandută  cu -1,6% împreuna cu scăderea cu -1,0% a prețului mediu (fara Tg) estimat a se obține de către SNN în 2024. Scăderea este compensată parțial de creșterea veniturilor financiare cu +17.268 mii lei (…)”.

În ceea ce privește investițiile, “nivelul rectificat al programului de investiti propus prin prezenta nota cuprinde: 1.945.827 mii lei pentru investitii si dotari (+21,7% fata de BVC 2024 aprobat) și 65.500 mii lei pentru rambursarile creditelor externe, fara modificari față de nivelul bugetat inițial”, arată compania.

Iată și tabelul cu destinațiile investițiilor în acest an din care se vede că cea mai mare creștere procentuală revine proiectului reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești, prin aportul la capitalul companiei de proiect

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: