Numărul donatorilor de sânge a crescut cu 80%, după MAJORAREA valorii tichetelor

Sursa foto: Unsplash

Centrele de transfuzii au fost asaltate de donatori după ce valoarea tichetelor pe care le primesc aceștia s-a majorat de la 67 de lei la 280 de lei. Numărul de donatori a crescut cu 70-80 % față de aceeași perioadă a anului trecut. În acest context, reprezentanții centrelor au fost nevoiți să găsească soluții pentru a gestiona situația.

La Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti se folosește din data de 15 ianuarie o aplicație în care donatorii se pot programa.

„Este foarte important ca oamenii să doneze deoarece sângele, la propriu, salvează vieți. O pungă de sânge poate face diferența între viață și moarte de cele mai multe ori sau un produs sanguin poate ajuta un pacient să depășească un moment critic în evoluția unei boli, deci salvează vieți”, a precizat, pentru Gândul, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Lucia Grijac.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Lucia Grijac, spune că în anii anteriori era foarte greu să găsești donatori. În schimb, de la începutul lui 2024 și până acum, numărul lor a crescut cu 70-80%.

„Cele mai căutate grupe sunt grupele cu RH-ul negativ, iar dintre cele cu RH-ul negativ, cea mai rară este grupa B4 negativ. Eram nevoiți să apelăm la donator și să avem campanii de informare și de chemare a donatorilor la centru deoarece, de multe ori, întâmpinam situații dificile în care nu aveam pentru spitale produsele de care anumiți pacienți aveau nevoie. Deci numărul de donatori era mai scăzut.

De la 1 ianuarie, valoarea tichetului pe care îl primește un donator de sânge a crescut de patru ori. Astfel, oamenii au luat cu asalt centrele de transfuzii.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL