O rachetă a căzut în Tiraspol: Reacția Ministerulului Apărării din R. Moldova

Sursa foto: X

Ministerul Apărării al R. Moldova a reacţionat luni în cazul unei rachete care ar fi căzut în noaptea de duminică spre luni în Transnistria, subliniind că, în această etapă, „nu este clară originea obiectului identificat”, potrivit portalului Deschide.md.

„La aceasta etapă, nu este clară originea obiectului identificat şi nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia”, precizează ministerul într-un comunicat, fără a stabili o legătură în această etapă cu un nou atac rusesc în sudul Ucrainei vecine.

La faţa locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forţei mixte de menţinere a păcii.

Totodată, autorităţile de la Chişinău au declarat că vor continua să ţină publicul informat pe măsură ce va primi mai multe informaţii verificate cu privire la acest incident.

Administraţia de la Tiraspol a anunţat anterior că fragmente ale unei rachete S-300 ar fi căzut în satul Chiţcani din regiunea transnistreană.

Este „un model de ogivă a unei rachete S-300″ care a fost găsit „plantat în pământ în apropierea unei case din Chiţcani”, a precizat, la rândul său, preşedintele Comisiei Unificate de Control, Oleg Beliakov, în comentarii citate de agenţia rusă de presă oficială TASS.

Acest organism tripartit conduce operaţiunea de menţinere a păcii în această regiune separatistă din Republica Moldova, fiind compus din reprezentanţi ai Chişinăului, Moscovei şi Tiraspolului.

Potrivit media locale, racheta a căzut în grădina unui localnic care a spus că a auzit o explozie puternică în jurul orei 01:00, descoperind ulterior fragmentele de rachetă.

Atât armata ucraineană, cât şi cea rusă utilizează rachete sol-aer S-300 de concepţie sovietică, notează AFP.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina în 2022, situaţia rămâne tensionată în Transnistria, unde sunt dislocaţi soldaţi ruşi.

Guvernul pro-european de la Chişinău, care acuza Rusia de încercări de destabilizare, solicită în mod regulat demilitarizarea regiunii transnistrene, potrivit AFP.

Regiunea vecina Odesa (în Ucraina) a fost din nou ţinta unui atac major cu drone şi rachete în noaptea de duminică spre luni.

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare după ce Rusia a pus capăt în iulie participării sale la acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care a permis Ucrainei să-şi exporte în mod liber producţia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: