Oamenii se pot asigura retroactiv la pensie până la finalul anului 2024

Sursa foto: X
Oamenii pot încheia contract de asigurare retroactivă la pensie cu Casele Teritoriale de Pensii, până la sfârşitul anului 2024, conform OUG nr. 70/2023, analizată de Economica.net. Oamenii îşi pot cumpăra vechime retroactiv pentru cel mult şase ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului de asigurare socială.
Perioadele de timp pentru care oamenii pot încheia contract de asigurare socială sunt cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Oamenii se pot asigura retroactiv pentru intervale de timp disparate sau continue care totalizează o perioadă maximă de şase ani.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de oamenii, indiferent de cetăţenie, care îndeplinesc toate condiţiile enumerate în continuare:

  • nu au calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţara noastră, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea la pensie;
  • nu au avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, în perioada pentru care solicită asigurare retroactivă la pensie.

Oamenii îşi pot alege venitul asigurat la pensie care trebuie să fie cel puţin egal valoarea salariului de bază minim brut pe economie, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Salariul minim brut pe economie e de 3.300 de lei în prezent, iar executivul spune că nu îl va majora până în iulie 2024.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: