OMS face apel pentru vaccinarea copiilor împotriva rujeolei. Creștere fulminantă a numărului de cazuri în Europa

Rujeolă
Sursa foto: Facebook / Discovery România

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat o creștere „alarmantă” de aproape 45 de ori a cazurilor de rujeolă în Europa, anul trecut.

Autoritățile sanitare avertizează că numărul cazurilor continuă să crească și sunt necesare „măsuri urgente” pentru a preveni răspândirea bolii.

În 2023, 42.200 de persoane au fost infectate, comparativ cu 941 în întregul an 2022. OMS consideră că aceasta este rezultatul vaccinării reduse a copiilor împotriva bolii, în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit BBC.

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) este administrat în două doze – prima în jurul vârstei de un an și a doua când copilul are aproximativ trei ani și patru luni.

Vaccinul este foarte eficient în protejarea împotriva rujeolei, însă doar 85% dintre copiii care încep școala primară în Regatul Unit au făcut ambele doze, arată televiziunea națională britanică.

În ceea ce privește situația din Europa, dr. Hans Kluge, director regional la OMS, a declarat: „Am observat în regiune nu numai o creștere de 30 de ori a cazurilor de rujeolă, ci și aproape 21.000 de spitalizări și cinci decese legate de rujeolă. Acest lucru este îngrijorător. Vaccinarea este singura modalitate de a proteja copiii de această boală periculoasă.

Rujeola poate fi o boală gravă la orice vârstă. De obicei, începe cu febră mare și o erupție cutanată, care se vindecă în mod normal în decurs de 10 zile, dar complicațiile pot include pneumonie, meningită, orbire și convulsii.

Bebelușii care sunt prea mici pentru a fi vaccinați cu prima doză, femeile gravide și cei cu sistem imunitar slăbit sunt cei mai expuși riscului. În timpul sarcinii, rujeola poate duce la avort spontan, naștere prematură și aducerea pe lume a unui copil cu greutate redusă.

Țările din Europa sunt îndemnate să detecteze și să răspundă rapid la focarele de rujeolă, în paralel cu vaccinarea unui număr mai mare de oameni.

OMS a declarat că rujeola a afectat toate grupurile de vârstă anul trecut – tineri și bătrâni deopotrivă. În total, două din cinci cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârsta de 1-4 ani, iar unul din cinci cazuri la adulți cu vârsta de 20 de ani și peste. Între ianuarie și octombrie 2023, 20.918 persoane din Europa au fost internate în spital cu rujeolă, iar în două țări au fost raportate cinci decese legate de această boală.

Pandemia a dus la scăderea numărului vaccinărilor ROR

Ratele de vaccinare pentru prima doză a vaccinului ROR, care protejează împotriva rujeolei, au scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022 în Europa. Cererile pentru a doua doză au scăzut de la 92% la 91% în aceeași perioadă. Această scădere aparent mică a însemnat că peste 1,8 milioane de copii din Europa nu s-au vaccinat împotriva rujeolei în acei doi ani.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra performanței sistemului de imunizare în această perioadă, rezultând mulți copii nevaccinați și sub-vaccinați„, a raportat OMS.

Riscul răspândirii rujeolei peste granițe și în comunități este mare, în special în rândul populațiilor cu o rată scăzută de vaccinare. OMS a avertizat că chiar și țările care au eliminat rujeola sunt expuse riscului. Organizația susține că 95% dintre copii trebuie să fie vaccinați cu două doze împotriva rujeolei în toate comunitățile pentru a preveni răspândirea acestei boli extrem de contagioase.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: