ONU solicită acces umanitar şi protecţie pentru victimele civile ale războiului din Sudan

Sursa foto: OSESGY UN Missions

Şeful operaţiunilor umanitare ONU a denunţat luni „violenţa extremă” împotriva victimelor civile ale războiului din Sudan şi a solicitat acces „nestingherit” la ajutor umanitar, în special pentru a opri epidemia de holeră, transmite AFP.

După aproape şapte luni de conflict între armata sudaneză, condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhane, şi forţele paramilitare de sprijin rapid (RSF) ale generalului Mohamed Hamdane Daglo, „aproape 25 de milioane de persoane din Sudan au acum nevoie de ajutor umanitar”, a menţionat Martin Griffiths.

Însă „accesul este o problemă serioasă. De la mijlocul lunii aprilie am reuşit să oferim ajutor vital pentru doar 4,1 milioane de persoane, mai puţin de un sfert din cei care au nevoie de el”, a adăugat el în timpul primului „forum umanitar despre Sudan”, care a inclus reprezentanţi ai armatei şi ai RSF.

Părţile în conflict s-au angajat săptămâna trecută, în urma discuţiilor în Arabia Saudită, să îmbunătăţească accesul umanitar, însărcinând ONU să înfiinţeze acest forum pentru a facilita implementarea acestor angajamente.

„Avem nevoie de acces sigur şi nestingherit pentru a ajuta pe toţi cei care au nevoie”, a insistat Martin Griffiths, descriind „avalanşa de suferinţă” experimentată de populaţie.”Femeile şi fetele se confruntă cu o povară deosebit de grea, cu riscuri terifiante pentru siguranţa lor, inclusiv viol şi răpire”, a insistat el, indicând că se estimează „că peste 10.000 de sudanezi au murit” de la mijlocul lunii aprilie.

Oficialul ONU a pledat în special pentru acces umanitar în anumite zone afectate, pe lângă conflict, de o epidemie de holeră, în special Khartoum şi Kordofan de Sud, „înainte să devină incontrolabile”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL