Oraşul din România care a apăsat pedala de acceleraţie în imobiliare

bloc apartament strada
Foto: Facebook

Peste 150 de milioane de euro, fonduri private, au fost investite în municipiul Ploieşti şi zona metropolitană, în ultimii cinci ani, sumă  avansată doar de primii trei dezvoltatori din zonă, ei alocând un buget record, de peste 160 de milioane de euro, pentru următorii trei ani, pentru cartiere şi clădiri noi.

O explicaţie pentru boom-ul imobiliar al Ploieştiului o reprezintă investiţiile publice masive în infrastructura utilitară şi de sănătate, anunţate de autorităţi. Judeţul Prahova beneficiază în acest an de un buget istoric, de aproximativ două miliarde de euro, o bună parte a lucrărilor fiind deja licitate sau aflându-se în procedura de licitaţie.

Investiţiile în infrastructura publică atrag forţă de muncă, motiv pentru care Prahova are una dintre cele mai reduse rate ale şomajului din ţară, de 2,44% în luna noiembrie 2023, conform Ministerului Muncii. Salarizarea şi oferta de joburi fac ca Ploieştiul să fie unul dintre puţinele oraşe din proximitatea Bucureştiului care atrage şi reţine forţă de muncă şi din alte regiuni ale ţării.

Agenţiile imobiliare estimează un deficit de 20.000 de locuinţe

Conform estimărilor agenţiilor imobiliare locale, piaţa imobiliară a Ploieştiului şi a zonei metropolitane a acestuia are în acest moment un deficit de aproximativ 20.000 de unităţi locative noi. Două zone ale oraşului sunt astăzi magnet pentru investitori: centrul, unde sunt dezvoltate primele două proiecte destinate zonei de cumpărători cu venituri peste medie, şi zona din nordul oraşului, una de expansiune a proiectelor destinate clasei mijlocii, cu venituri medii şi peste medie.

Străzi şi sensuri giratorii subterane în proiectul Grădinile MRS

”Faţă de anii anteriori, am observat la cumpărătorii noştri o atenţie mai mare pentru ceea ce primesc odată cu apartamentul cumpărat. E vorba despre facilităţile spaţiilor comune/comunitare. Pentru proiectul Grădinile MRS alocăm un buget record doar pentru infrastructura cartierului, 80% din acesta urmând a fi o adevărată grădină botanică, deoarece majoritatea locurilor de parcare, inclusiv două străzi şi sensuri giratorii, vor fi subterane. Acest lucru ne permite să creăm probabil cel mai verde cartier al oraşului, sub forma unui parc ce va fi străbătut de un râu artificial. Ca să vă faceţi o idee, doar proiectarea grădinilor, care este făcută de firma Aventus Design, Arhitecture Beşliu Arhitecture S.R.L., Servtop S.R.L., SF Landscape Design Arhitecture, ne costă 1.778.000 euro”, spune Dan Aldea, directorul executiv al MRS.

Pentru prima etapă, a cărei finalizare este estimată pentru finalul anului 2025, MRS a alocat un buget de 35 de milioane de euro, iar bugetul total pe care compania estimează că îl va investi în Ploieşti şi zona metropolitană în următorii trei ani este de 100 de milioane de euro.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: