Orele suplimentare și sporurile vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei

Sursa foto: X

Pensiile vor fi recalculate deoarece o nouă lege prevede că orele suplimentare și sporurile vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. 

Noua Lege privind sistemul public de pensii care se va aplica de la 1 septembrie prevede, pe lângă regula că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani, și că orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă că se cuantifică toate cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.

Va fi luat în calcul inclusiv al 13-lea salariu pentru calculul pensiilor. Însă autoritățile trebuie să pună la punct și sistemul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Până acum, 95% dintre dosarele celor aproape 5.000.000 de pensionari au fost introduse în sistemul electronic.

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a spus Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii, conform stirileprotv.ro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL