Paradoxul creșterii salariului minim: Pentru un leu în plus, oamenii pot pierde de fapt 100 de lei

Sursa foto: X

De la 1 iulie salariul minim crește, dar există români pentru care vestea nu este o bucurie. A fost majorată la 300 de lei suma neimpozitabilă, însă a rămas aceeași limită la care se aplică, adică 4.000 de lei. Cei care depășesc acest plafon, chiar și cu un leu, pierd mai mult de 100 de lei prin impozite.

În cazul în care salariații lucrează în plus sau primesc bonuri de masă și ajung cu un salariu brut la 4.000 de lei, salariul net va ajunge la suma de 2.497 de lei. În cazul în care salariul brut va depăși suma de 4.000 chiar și cu un leu, salariul net ajunge la 2.402 lei.

Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical: Deci pentru un leu-doi lei în plus la venitul tău brut, rezultat din salariul minim, plus sporuri, tichete de masă, pierzi, iată, 95 de lei, aproape 100 de lei la venitul net.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: Ne așteptam să vedem o modificare în așa fel încât să nu se întâmple acest lucru, practic să fie crescută și suma în cadrul căreia să fie permisă deductibilitatea. Vom ajunge în situația în care veniturile oamenilor vor continua să scadă dacă statul român nu adoptă o formă a legislației care să crească și pragul de deductibilitate odată cu creșterea forțată a acestor salarii minime.

Consiliul Național al întreprinderilor mici și mijlocii din România a reclamat acest lucru guvernului și a cerut majorarea pragului de la 4.000 la 4.400 de lei.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: