Parchetul European a cerut documente despre afacerea cu stuf a apropiaților lui Paul Stănescu

Paul Stănescu, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Paul Stănescu, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a confirmat joi pentru Europa Liberă că Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, a cerut de la Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) documentele privind cererile de subvenții europene depuse de două firme apropiate secretarului general al PSD, Paul Stănescu.

„Au cerut documentul, contractul, ce s-a depus (n.r. la APIA)”, spune oficialul Ministerului Agriculturii, care adaugă că APIA a pus deja la dispoziția procurorilor actele cerute.

Familia lui Paul Stănescu, stăpână peste agricultura românească: cum s-a îmbogățit cu banii statului

Paul Stănescu, unul dintre baronii PSD și secretar general al partidului, are mari interese în protestul fermierilor care au cerut mai mulți bani de la statul român. Familia lui Paul Stănescu are afaceri în domeniul agricol și va reuși să câștige mai mulți bani în următorii ani, după ce și-a construit o rețea politică ce îi oferă acces la fondurile europene sau fondurile statului român.

Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, deține parțial două companii agricole care exploatează a doua cea mai mare suprafață agricolă și a patra cea mai mare suprafață agricolă din topul APIA pentru subvenții. Ambele firme ale lui Ștefan Stănescu sunt în top 5 zone agricole exploatate și primesc bani de la statul român pentru a face agricultură.

Ștefan Stănescu este asociat la Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL din Tulcea, companii care au reușit într-un singur an să urce până pe poziția a doua și respectiv a patra în topul APIA, arată economica.net. Compania Ecologic Danube SRL are un singur salariat declarat, dar reușește să aibă o cifră de afaceri de 1,4 milioane lei.

De asemenea, Ștefan Stănescu mai deține o parte și din compania Biodelta Resurse SRL, care se află pe locul 4 în topul APIA al celor mai mari suprafețe agricole subvenționate. Cele două firme ale fiului baronului ar exploata împreună peste 40.000 de hectare de teren în zona Deltei Dunării, deși în 2022 nu erau nici măcar în top 10 exploatatori terenuri agricole.

Astfel, dacă Guvernul va plăti mai mult pentru subvențiile fermierilor, atunci familia lui Paul Stănescu va câștiga direct din acest protest.

Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, sursa: Agromec Vișina
Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, sursa: Agromec Vișina

Baronii agriculturii

Familia Stănescu a pus stăpânire și pe agricultura din sudul României, nu doar din zona Deltei Dunării. Ștefan Alexandru Stănescu, fiul baronului, deține 97% din compania Agromec Visina, care își are sediul chiar în satul Vișina, județul Olt. Agromec Visina a declarat, în 2022, o cifră de afaceri de 31,5 milioane de lei și un profit de 4,4 milioane de lei.

Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, deține firma Agromec Bucinișu, care este situată în satul Bucinișu, județul Olt. Agromec Bucinișu a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei și un profit de 1,4 milioane de lei.

Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, a devenit, în 2022, director general al Agenției de Dezoltare Regională Sud-Vest „Oltenia”. Acesta nu are niciun fel de experiență în fonduri europene, dar asigură distribuirea a miliarde de euro din banii UE.

Inclusiv fiica lui Paul Stănescu are afaceri în agricultură și deține firma Agro Corabia Holding, care nu are niciun succes în domeniul agricol, potrivit datelor online. Fiica lui Paul Stănescu pare un dezastru în afaceri.

Toate aceste 3 firme controlate de familia Stănescu au primit, în 2019, aproape 600.000 de euro din fonduri europene, aprobate de GAL Ecoleg Olt Dunăre. Fiecare a primit 200.000 de euro. Surprinzător este că Agro Corabia Holding a primit finanțare europeană, în condițiile în care este un dezastru și nu a avut o cifră de afaceri atât de mare. Majoritatea persoanelor care aprobă fondurile europene în acea regiune sunt apropiații lui Paul Stănescu, după cum a arătat Valeriu Nicolae.

DETALII AICI

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL