UPDATE Percheziții DNA la Administrația Spitalelor Bucureşti. Directorul Adjunct, anchetat

Facebook / DNA
Sursă foto: Facebook/ DNA

UPDATE Ora 15:58

Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), din cadrul Primăriei Capitalei, este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.

Potrivit surselor, Cristian Plută, director general şi ulterior director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ar fi acceptat să primească suma de 20.000 euro în vederea sprijinirii lui George Mirel Cristescu pentru a ocupa funcţia de manager interimar la Spitalul Colentina din Bucureşti, prin formularea unei propuneri în acest sens către Primăria Municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 19 iunie 2023, după ce Cristescu fost numit în funcţia de manager de spital, Cristian Plută a primit de la acesta suma de 20.000 euro.

Mita ar fi fost dată printr-un intermediar, Silviu Stăncilă, cel care de altfel a şi purtat negocierile între cele două părţi.

Cristian Plută este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; George Mirel Cristescu este acuzat de dare de mită şi delapidare, iar Silviu Stăncilă este acuzat de instigare şi complicitate la dare de mită.

UPDATE Ora 10:40

Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu spune că a aflat din presă despre percheziţiile DNA la Administraţia Spitalelor Bucureşti, dar că este foarte bine că se fac verificări, în cazul în care există suspiciuni.

„Aşteptăm să vedem despre ce e vorba. Am văzut doar în presă informaţia şi nu am idee despre ce e vorba. Dar, bineînţeles, sunt foarte fericit că DNA lucrează. Nimeni nu e mai presus de lege şi dacă există informaţii şi probleme este foarte bine că se acţionează, e un lucru perfect normal”, a declarat Tomescu, luni, pentru Agerpres.

Procurorii DNA efectuează luni dimineaţa percheziţii la Administraţia Spitalelor Bucureşti, aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Potrivit surselor citate, este vorba despre un dosar de corupţie legat de achiziţii publice.

Vizat de anchetă ar fi directorul adjunct al instituţiei, care ar fi luat mită în două tranşe, respectiv 20.000 de euro şi 300.000 de lei.

UPDATE Ora 09:50

DNA a venit cu lămuriri referitoare la acţiunile pe care procurorii anticorupţie le întreprind luni dimineaţă la Administrația Spitalelor din București.

Conform unui comunicat de presă al DNA, „procurorii Secţiei de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada aprilie – august 2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziţie publică şi cu numirea unor persoane în funcţii de conducere a unor unităţi spitaliceşti de pe raza municipiului Bucureşti”.

DNA precizează că se efectuează percheziţii domiciliare în opt locaţii, situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Instituţia anunţă totodată că va reveni cu amănunte „atunci când împrejurările vor permite”.

Ştire iniţială

Procurorii DNA efectuează percheziții la Administrația Spitalelor din București.

Sunt vizate persoane din conducerea instituției pentru acuzații de luare de mită.

Ar fi primit mită în două tranșe, o dată 20.000 de euro, a doua oară peste 300.000 de lei pentru acordarea de contracte de achiziții, scrie antena3.ro.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București are în subordine 19 spitale și 598 cabinete școlare de medicină generală și stomatologie, din grădinițe, școli gimnaziale, licee și universități.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL