Peter Szijjarto: Ungaria nu va furniza arme Ucrainei, dar nu va împiedica alte state din UE să o facă

Peter Szijjarto
Sursa foto: Facebook / Peter Szijjarto

Ungaria va rămâne neimplicată în livrările de arme către Ucraina şi nici nu va contribui financiar în cadrul UE pentru astfel de livrări, dar nu va bloca alte ţări europene să le trimită Kievului dacă doresc acest lucru, a declarat luni la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit agenţiilor MTI şi EFE.

Statele membre ale UE „refuză în continuare să renunţe la strategia lor eşuată (…) Cu cât războiul se prelungeşte mai mult, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât mai mari vor fi distrugerile”, a declarat Szijjarto la o conferinţă de presă după o reuniune a miniştrilor europeni de externe.

El a calificat drept „dezamăgitoare” şi „inacceptabilă” o propunere a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) ca statele UE să contribuie anul acesta la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace cu suma de cinci miliarde de euro pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei.

Totuşi, Szijjarto, a salutat faptul că această propunere a fost „atenuată” faţă de cea iniţială, care cerea alocarea a cinci miliarde de euro pentru fiecare din următorii patru ani în contul acelui fond folosit pentru ajutorul militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Din cele cinci miliarde, suma cu care ar trebui să contribuie Ungaria este de 60,1 de milioane de euro, a precizat ministrul ungar. „Să dăm un nou impuls livrărilor de arme (către Ucraina) este complet inacceptabil” pentru Ungaria, prin urmare Budapesta nu va contribui la acest demers, dar nici nu doreşte să blocheze alte guverne europene să ofere arme Ucrainei, însă în final fiecare va răspunde în faţa propriului electorat, a mai spus Peter Szijjarto.

El a sugerat că UE ar trebui mai degrabă să deschidă canalele de comunicare, să facă demersuri pentru o încetare a focului şi lansarea negocierilor de pace.

Szijjarto a mai menţionat că miniştrii europeni de externe au discutat la reuniunea de luni al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, „deşi restricţiile impuse până în prezent au afectat în principal Europa şi nu au apropiat conflictul de o soluţionare”.

El a subliniat că şi-a atenţionat omologii europeni că Ungaria se va opune oricăror sancţiuni care să vizeze sectorul nuclear, amintind că nici Washingtonul nu a impus astfel de sancţiuni Rusiei, care este în continuare principalul furnizor de uraniu îmbogăţit al SUA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: