Poliţia de Frontieră – S-au triplat faptele ilegale înregistrate pe linia produselor contrafăcute, comparativ cu 2022

Sursa foto: politiadefrontiera.ro

Peste 1.100 de infracţiuni au fost constatate pe linia produselor contrafăcute în primele 11 luni din 2023, triplu faţă de 2022, anunţă marţi Poliţia de Frontieră, care precizează că au fost ridicate bunuri de peste 290 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă.

”În primele 11 luni ale anului 2023, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală, cu preponderenţă la intrarea în România. În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 1.116 fapte de natură infracţională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când au fost depistate 356. În urma acestora au fost confiscate – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează: 351.732 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 109.304 perechi încălţăminte; 243.908 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 26.485 bucăţi articole de marochinărie; 2.820 bucăţi ochelari de soare; 12.745 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare); 560 bucăţi ancore chimice; 309.530 jucării”, anunţă Poliţia de Frontieră.

Bunurile, în valoare toată de peste 290 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă.

Conform analizelor Poliţiei de Frontieră, în continuare rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România rămân: China-România – produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi; Turcia-România – produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport – autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu deţin documente de provenienţă pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou şi nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: