Premieră europeană – 20 de siteuri pe care se vindeau droguri, închise de polițiștii români

poliţie
Sursa foto: Poliţia Română

Lovitură de proporții dată de polițiștii români! Au închis 20 de siteuri pe care se vindeau droguri, multe înregistrate în Olanda. Au creat astfel un vid, care taie pentru o vreme accesul clienților de la noi, mulți fiind chiar minori, la substanțe cu efecte psihoactive. Create în laboratoare din state europene sau asiatice, acestea conțin compuși care dau dependență la scurt timp după primul consum. Iar cei care ajung în spital cu supradoză sunt și mai greu de tratat.

Site-urile închise de polițiștii antidrog vindeau tot felul de substanțe halucinogene, comandate online în străinătate. Un comerț greu de controlat. Clienții tineri nici nu știau de multe ori ce cumpărau, informează stiri.tvr.ro.

Ofițer Antidrog, direcţia de Combatere a Criminalităţii OrganizateÎn prezent, la nivel național, România se confruntă cu o problematică amplă referitoare la consumul de substanțe psihoactive în rândul minorilor, prin prisma accesului la acestea, ce pot fi comandate prin intermediul internetului.

Verificarea platformelor online a început după ce mulți tineri, unii chiar minori, au ajuns în spital. Plecați în vacanțe cu prietenii comandau direct la hoteluri sau pensiuni. Medicilor le e greu de multe ori să-i ajute.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională AntidrogO problema ridicată de aceste substanțe este greutatea cu care ele pot fi identificate de către medici prin echipamente de testare rapidă. Sunt foarte puține teste prin care pot fi identificate aceste substanț. De cele mai mute ori medicii identifică consumul unor astfel de substanțe prin simptomatologia apărută. De cele mai multe ori ajungem să tratăm simptomele și nu cauza.

Numai în acest an, Agenția Națională Antidorg a identificat 12 noi tipuri de droguri consumate de mulți tineri. Sunt și substanțe teoretic „legale” dar există legi care le permit autorităților să ia măsuri împotriva celor le vând.

Cătălin Țome, expert antidrogSunt catalogate și apreciate în funcție de efectele stupefiante, psihoactive pe care le au și dacă o substanță nu e trecută pe lista de droguri clasice, dacă are efect psihoactiv, care poate să fie determinat și comunicat la nivel eruopean atunci se încadrează în lege.

Specialistii spun că aceste droguri noi sunt create în laboratoare din Olanda, China sau India. Traficanții au creat și o capcană în care au căzut consumatorii.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională AntidrogO singură doză este mai ieftină decât o doză de drog tradițional la un cosumator de etnobotanice, de droguri noi, ajunge să consume mai multe doze pe zi decât în cazul unui drog tradițional și atunci ajunge să cheltuiască mai mulți bani. Își face doza, ajunge la efectul dorit, dar intensitatea durează foarte puțin.

Prin închiderea celor 20 de site-uri din state precum Belgia și Olanda s-a creat deocamdată un vid pe piață de droguri, spun polițiștii, care sunt deja pe urmele altor platforme.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: