Ciolacu, la ONU: România iubeşte pacea şi crede în negociere pentru soluţionarea conflictelor

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Necesitatea consolidării ordinii internaţionale bazate pe norme, cu Organizaţia Naţiunilor Unite în rol central, consecinţele agresiunii militare a Federaţiei Ruse în Ucraina, securitatea alimentară globală şi conflictul din Fâşia Gaza au fost principalele teme ale întrevederilor pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut miercuri în SUA cu Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, şi cu Dennis Frances, preşedintele Adunării Generale a acestui for.

„Susţinem leadership-ul şi viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv şi eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare şi generaţiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esenţiale şi bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil şi durabil”, a subliniat premierul, în cadrul întrevederii cu secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a exprimat sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU şi a apreciat că 2024 va fi un an esenţial pentru organizaţia mondială, îndeosebi prin prisma necesităţii de a asigura un rezultat ambiţios al Summitului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient, se arată într-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES.

În problematica Ucrainei, premierul român a arătat că România susţine Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina, şi va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a doua cea mai afectată ţară din regiune.

„Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagraţii mondiale ale secolului trecut, cu multă suferinţă şi pierderi grele, România iubeşte pacea şi aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţările lumii pe calea dialogului şi negocierii. Diplomaţia e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”, a mai adăugat şeful Executivului de la Bucureşti, potrivit comunicatului.

Legat de Fâşia Gaza, premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Antonio Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare, a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile personalului ONU care, în ciuda riscurilor cu care se confruntă, continuă să acorde asistenţă populaţiei palestiniene şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi în rândul acestuia.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: