Presa maghiară și austriacă: Cine poartă vina migranților ilegali în Schengen

Viktor Orban
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Presa maghiară susține că vinovatul pentru problema migranților neînregistrați în Europa este Guvernul lui Viktor Orban, deși acesta a fost unul dintre motivele pentru care România nu a fost acceptată în Schengen.

Publicația 24.hu susține că Viktor Orban se confruntă cu o mare provocare, dacă programul președinției maghiare la Consiliul UE din 2024 cuprinde aderarea României la spațiul Schengen. În articol se menționează că presa austriacă susține că situația migranților neînregistrați se deteriorează din cauza Ungariei, conform Adevărul.ro.

„Noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria. Iar soluția europeană, de care Viena condiționează aderarea României, este blocată de Orban, așa că, deocamdată, granița româno-ungară rămâne sub control”, se arată în articolul din presa maghiară.

„Ungaria și Polonia joacă un rol cheie în soluționarea situației, blocând planurile Uniunii Europene, tocmai cele de care Viena ar face dependentă aderarea la Schengen a Bucureștiului și Sofiei”, se arată în articol.

Publicația maghiară face referire la un articol din „Der Standard”, cu titlul „Prietenul lui Nehammer, Orban, este co-responsabil pentru problema migrației Austriei”. Potrivit sursei citate, articolul din presa austriacă punctează că, în ciuda faptului că Ungaria permite refugiaților să își continue drumul spre Vest și acceptă puține cereri de azil, Viktor Orban nu este criticat de liderii OVP, ci mai degrabă este curtat.

Totodată, presa maghiară precizează că 80% din cei peste 100.000 de migranți care au intrat în mod ilegal în Austria anul trecut au venit din Ungaria.

„România se află așadar într-o situație dificilă: deși este mai puțin atractivă pentru refugiați decât Ungaria, și chiar dacă migranții aleg ruta «maghiară», austriecii le împiedică intrarea în spațiul Schengen”, precizează presa maghiară.

Migranții ocolesc România

Articolul din presa maghiară face referire și la raportul unui radio austriac, Ö1, care susține că există două modalități de a intra în Austria ca migrant din Serbia.

„Se pare că frontierele croato-sârbe și bosniace-sârbe nu sunt abordate de austrieci, iar aceasta nu este o rută foarte importantă, deoarece războaiele sud-slave au facilitat trecerea ilegală a frontierei de către cei care se împiedică de mine explozive în aceste zone. Una dintre rutele alese de migranți duce direct prin Ungaria, în timp ce cealaltă trece prin România. Dar aceasta din urmă, potrivit lui Ö1, își pierde din ce în ce mai mult «atracția» pentru migranți, în ciuda justificării lui Nehammer de a bloca aderarea Bucureștiului la Schengen”, se arată în raportul radioului Ö1, potrivit 24hu.

Presa maghiară citează alte două site-uri austriace care susțin că Nehammer, cancelarul austriac, încearcă să coopereze cu Ungaria și Serbia, țările prin care trec cel mai adesea migranții ilegali.

De asemenea, publicația austriacă Ö1 arată că ruta maghiară a devenit mai atractivă pentru migranții ilegali din cauza nerespectării de către Ungaria a standardelor europene în materie de azil.

„Acesta este motivul pentru care migranții ne aleg pe noi, deoarece dacă sunt înregistrați mai întâi în România, de exemplu, și ajung în Austria sau Germania, pot fi trimiși înapoi în țara care i-a înregistrat prima dată, în principal din cauza «regulilor de la Dublin», notează publicația maghiară, care punctează că regulile Dublin funcționează doar între Austria și România.

Orban susține ambiția României de aderare la Schengen

Premierul maghiar a anunțat în discursul său de la Băile Tușnad că va susține aderarea României la spațiul Schengen în momentul în care Ungaria va deține președinția Consiliului UE, adică în iulie 2024.

„Le recomandăm, de asemenea, fraților și surorilor noastre din România să ia act de faptul că Ungaria sprijină pe deplin cea mai mare ambiție națională a României în prezent, aderarea la Schengen, și am dori să subliniem că, de la 1 iulie 2024, Ungaria va deține președinția Uniunii Europene și că prioritatea programului nostru este obținerea aderării României la Schengen, a anunțat Viktor Orban la Băile Tușnad.

Presa maghiară punctează că premierul maghiar a lăsat de înțeles că va încerca să colaboreze cu stânga de la București, adică cu partidul condus de Marcel Ciolacu, și precizează că aceeași intenție a avut-o și când PSD era condus de Liviu Dragnea.

Presa maghiară se îndoiește de intențile premierului Orban

Presa maghiară susține că este posibil ca președinția maghiară a UE la Consiliul UE să nu fie ideală pentru aderarea României la spațiul Schengen, întrucât alegerile parlamentare vor avea loc în prima jumătate a anului 2024.

„După toate acestea, putem concluziona că, dacă Viktor Orbán ar vrea cu adevărat să o facă pentru «frații români» (sau poate ceea ce este mult mai probabil: pentru călătoria liberă a maghiarilor transilvăneni), așa cum a pretins el la Tusványos, atunci nu ar bloca reformele europene în materie de azil. Dar, deocamdată, Ungaria și Polonia stau în calea reformelor și, în schimb, austriecii – care, conform unei analize poloneze, s-au întors împotriva României foarte brusc și neașteptat anul trecut – blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen. Cu vetourile lor încrucișate, Viktor Orbán și Karl Nehammer fac imposibil, deocamdată, ca cetățenii români să treacă liber frontierele europene”, concluzionează presa maghiară.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: