Președinția ungară a Consiliului UE va pune aderarea deplină a României la Schengen pe agendă în toamnă

Sursă foto: Facebook/ Orbán Viktor

Viktor Orban, premierul Ungariei, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat în deschiderea discursului susținut la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad că va pune pe agenda reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne din toamnă tema aderării României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre, informează Agerpres.

El și-a exprimat speranța că votul din toamnă va fi unul favorabil pentru țara noastră și, implicit, pentru extinderea terestră a spațiului de liberă circulație.

”Dacă e să trecem în revistă ce s-a întâmplat de atunci, într-adevăr am bătut nişte recorduri în ceea ce priveşte cifrele, schimburile economice. România este un partener important, dacă nu cel mai important partener economic pentru Ungaria. Am discutat (n.r. cu premierul Marcel Ciolacu) despre un TGV şi am discutat şi despre aderarea României la Schengen. Şi am spus că în toamnă vom pune pe agenda aderarea României la zona Schengen şi, dacă se poate şi sperăm că se poate, o să avem şi un vot în favoarea aderării României la zona Schengen”, a spus Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Acesta a profitat de context pentru a-și apăra ceea de el califică a fi ”o misiune de pace” pentru Ucraina, deși a fost puternic criticat de Bruxelles pentru întâlnirile sale cu președinții rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping, și cu fostul președinte american și candidat republican pentru Casa Albă Donald Trump.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: