Prim-procuror cercetat de Inspecția Judiciară pentru gravă neglijență. Cum a scăpat de sancțiuni

INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Costești-Argeș, Lorella Topliceanu a fost cercetată mai multe luni de Inspecția Judiciară, fiind acuzată că a afectat grav cercetarea penală într-un dosar.

Inspecția Judiciară a deschis dosarul privind-o pe procurorarea din Argeș în luna februarie în urma unei sesizări a unui avocat din Argeș.

Dosarul a ajuns în această primăvară la secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Iar la sfârșitul acestei săptămâni, CSM a dat verdictul, respingând acțiunea disciplinară formulată de către Inspecția Judiciară împotriva prim-procurorului Lorella Topliceanu, notează adevarul.ro. Decizia CSM poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 15 zile de la comunicare.

Avocatul Gheorghe Ionescu este cel care a sesizat Inspecţia Judiciară acum patru luni, acuzând-o pe Lorella Topliceanu că a respins obiecţiunea pe care acesta a formulat-o la un raport de expertiză dintr-un dosar penal, iar ulterior a refuzat să sancţioneze un poliţist judiciar care instrumenta respectivul dosar, întocmit după ce un magazin sătesc a luat foc.

Concluziile unui expert privind cauza incendiului au fost de suprasolicitare a unui frigider cu băuturi, patronii fiind astfel acuzaţi de neglijenţă.

Avocatul Ionescu a susținut în sesizare că expertul ar fi inclus în raport informații neconforme cu adevărul, pentru a reieși că incendiul a izbucnit din cauza neglijenței celor doi soți-patroni, și nu din cauza unei defecțiuni tehnice.

Drept urmare, avocatul Gheorghe Ionescu a cerut procuroarei Loretta Topliceanu să nu ia în calcul concluziile expertului desemnat, ci pe cele ale expertului ales de patronii magazinului. Procurorul de caz a respins obiecțiile, spunându-i avocatului că poliţistul judiciar ar urma să remedieze „inexactitatea”.

Numai că, la peste 10 luni după ce procuroarea i-a răspuns, avocatul a aflat că raportul de expertiză nu a fost modificat și i-a solicitat acesteia să îi dea amendă judiciară polițistului de caz.

Prim-procurorul Lorella Topliceanu i-a replicat avocatului că nu l-a putut amenda pe polițist, deoarece acesta nu avea cum să remedieze eroarea semnalată, fiindcă expertul desemnat plecase peste hotare.

La scurt timp după depunerea plângerii de către avocat, Inspecția Judiciară a declanșat acțiunea disciplinară față de prim-procurorul Lorella Topliceanu, pentru „exercitarea functiei cu gravă neglijență”, abatere disciplinară prevazutà de articolul 99 litera t) din Legea nr.303/2004.

„Inspectorii au constatat că procurorul a afectat grav activitatea de cercetare penalã efectuată în respectivul dosar penal, valabilitatea actelor efectuate, a încălcat principiul caracterului nepublic al urmăririi penale, permițând accesul la dosar al unor persoane și exercitarea de către acestea a unor drepturi, deși nu aveau calitate procesuală, mai mult împotriva lor se formulase plângere penală, tratamentul preferențial al acestora fiind în măsură să afecteze interesele personale ale persoanelor vătămate și să influențeze aflarea adevărului în cauză”, declarau acum câteva săptămâni pentru „Adevărul” reprezentanții Inspecției Judiciare.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL