Primarii USR vor să risipească banii publici. Guvernul strânge cureaua pentru deficit

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Primarii USR sunt supărați pe Guvern și vor să aibă în continuare cale liberă să risipească banii statului. După ce un an de zile nu a făcut investițiile necesare, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, s-a trezit la sfârșit de an să se plângă de investițiile ratate. USR-istul acuză Guvernul că ar lua banii primăriei, deși vor fi reduse doar cheltuielile mai puțin importante.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu pregătește o Ordonanță de Urgență pentru a reduce cheltuielile primăriilor și vrea să redirecționeze banii către Fondul de rezervă. Atât premierul Ciolacu, cât și alți miniștri au declarat în repetate rânduri că România nu-și permite acest ritm de cheltuieli.

USR-iștii nu vor să respecte decizia Guvernului, deși tocmai ei au cerut în repetate rânduri să fie oprită risipa din bani publici. Radu Mihaiu se declară „jefuit” de Ordonanța pregătită de Guvern și acuză că nu va mai putea face investiții.

„Asta înseamnă că practic nu vom mai putea finaliza investițiile, înseamnă șantiere abandonate, faptul că nu se mai pot plăti contractările. Facturile se pot emite abia după ce se face recepția”, acuză Radu Mihaiu.

În urmă cu câteva luni, colegii săi din partid cereau chiar eliminare risipei din bani publici:

„USR și-a propus să elimine risipa din bani publici și să desființeze acele instituții care par să existe mai mult pentru a oferi poziții confortabile unor pile și nepoți, decât pentru a sluji interesul public”, spuneau USR-iștii în urmă cu câteva luni.

Radu Mihaiu pare să nu fie de acord cu colegii săi din partid și vrea să cheltuie banii publici după cum dorește, fără intervenția guvernului. România este nevoită să reducă cheltuielile după ce deficitul bugetar a crescut exagerat de mult. Dacă nu se iau măsuri pentru reducerea cheltuielilor din bani publici, deficitul țării noastre ar putea depăși pragul de 6%, ceea ce va impune măsuri mult mai dure.

Ce cheltuieli reduce Guvernul

Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern vizează cheltuielile mai puțin importante din lunile noiembrie și decembrie. Astfel, autoritățile locale nu vor mai risipi banii pe: cheltuielile „furnituri de birouri” și alte servicii pentru întreținere și funcționare; reparații curente; bunuri de natura obiectelor de inventar; cărți, publicații și materiale documentare; consultanță și expertiză; pregătire profesională; studii și cercetări; contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere; alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”; asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”.

Autoritățile locale vor putea semna în continuare contracte de investiții cu fonduri europene și vor putea plăti lucrările deja în derulare. Pentru lucrările deja în derulare, din banii statului român, primăriile vor trebui să respecte media din ultimele 10 luni, pentru a se evita o umflare a facturilor pe final de an. Prin urmare, investițiile nu sunt oprite, așa cum insinuează Mihaiu, ci vor putea continua pentru cei care le-au pregătit până acum.

CITIȚI ȘI: Guvernul reface Fondul de rezervă cu 8 miliarde de lei. Ce cheltuieli vor fi tăiate

USR-iștii au dormit un an

Radu Mihaiu se comportă ca un primar care și-a adus aminte la final de an că trebuie să facă și investiții. Doar luna noiembrie ar putea fi potrivită pentru investiții, deoarece luna decembrie este dedicată vacanțelor și sărbătorilor de iarnă, când inclusiv primarii pleacă în concediu.

USR-iștii au avut la dispoziție 10 luni să investească banii, iar cei care nu au reușit până acum să deblocheze lucrările vor trebui să aștepte bugetul din 2024. Primarii care au fost eficienți și au investit banii, nu vor fi afectați de măsurile Guvernului.

De asemenea, primăriile sunt încurajate să ofere prioritate proiectelor cu fonduri europene, mai ales celor din PNRR. România înregistrează mai multe întârzieri la acest capitol și are zeci de miliarde de euro pe care trebuie să le investească în următorii ani. Bugetele primăriilor sunt oricum mult mai mici decât fondurile europene, iar marile investiții se realizează cu finanțare de la Uniunea Europeană.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: