Marcel Ciolacu a avut miercuri, la Palatul Victoria, o intrevedere cu o delegatie a Congresului Statelor Unite ale Americii condusa de Vern Buchanan, presedintele Parteneriatului pentru Democratie al Camerei Reprezentantilor, care efectueaza o vizita in Romania.
”Intre Romania si Statele Unite ale Americii sunt relatii de fond, atat pe latura strategica, cat si economica. Romania este interesata de consolidarea, in continuare, a relatiei bilaterale excelente cu SUA si cu reprezentantii Congresului, institutie cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic Romania-SUA”, a declarat seful Executivului, conform unui comunicat de presa.
”SUA raman un aliat indispensabil in asigurarea securitatii in Europa. Romania este si va ramane un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ si predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Marii Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezinta un interes national esential pentru Romania si actionam pentru ca toate componentele lui sa fie intarite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relatie economica bilaterala foarte aplicata si am incredere ca vom continua aceasta abordare cu noua administratie americana”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
Seful Executivului a mentionat ca Romania sustine pe deplin obiectivul ca aliatii europeni sa-si consolideze propriile forte si sa-si asume responsabilitati suplimentare, fiind deplin angajata sa asigure sprijinul ca tara gazda pentru trupele aliate si sa sporeasca in continuare capacitatile si capabilitatile Fortelor Armate Romane.
”In 2025, pentru al noualea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru aparare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru inzestrare. La stabilirea acestui buget am tinut cont de situatia de securitate din apropierea granitei, de apartenenta tarii la NATO si la misiunile UE, dar si de obiectivele noastre de a dinamiza industria nationala de aparare”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
O alta tema de interes in cadrul discutiilor de astazi de la Palatul Victoria a fost aderarea Romaniei la Programul Visa Waiver.
”Romania a indeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depasite si avem convingerea ca lucrul acesta ne califica pentru a deveni membri ai Programului. Vom mentine abordarea cooperanta si le vom oferi partenerilor americani toate informatiile privind contributia noastra la eforturile SUA de securizare a calatoriilor si a frontierelor”, a dat asigurari seful Executivului.
Delegatia Congresului Statelor Unite ale Americii, condusa de presedintele Parteneriatului pentru Democratie al Camerei Reprezentantilor, Vern Buchanan, a transmis mesaje de sustinere a aderarii Romaniei la Programul Visa Wiaver, in conditiile in care tara noastra a indeplinit toate criteriile tehnice si a lucrat indeaproape cu Ambasada SUA in acest sens. Reprezentanti ai ambelor partide, Republican si Democrat, au declarat ca includerea in Programul Visa Waiver este un merit castigat al Romaniei si vor face demersuri pentru ca acest program sa devina activ pentru cetatenii romani cat mai curand posibil.
De asemenea, Ciolacu „a evidentiat angajamentul ferm al Guvernului de a apara democratia, orientarea euro-atlantica a Romaniei, de a asigura corectitudinea si transparenta proceselor democratice, precum si de a garanta libertatea de exprimare”.
Din partea Guvernului, impreuna cu premierul Marcel Ciolacu au mai participat la intrevedere vicepremierul Marian Neacsu, vicepremierul si ministrul Afacerilor Interne, Catalin Predoiu, ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar, ministrul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Afacerilor Externe, Emilian-Horatiu Hurezeanu, seful Cancelariei Prim-Ministrului, Stefan-Radu Oprea.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News