Profesorii sunt la mâna directorilor, dacă vor să predea în aceleași școli

profesor
Sursa foto: idei.adservio.ro

Profesorii din sistemul de învățământ preuniversitar sunt obligați să dea mai multe examene pentru a-și asigura continuitatea în muncă.

Unii ajung să susțină examenele de titularizare în fiecare an și chiar dacă obțin note mari, rămân cu statut de suplinitori. Ministerul Educației a modificat legislația, la începutul acestui an, astfel încât să permită titularizarea chiar și pentru catedre incomplete, însă directorii de școli și de licee au găsit o metodă prin care în continuare să nu scoată posturile la concurs, iar modificarea legislativă nu a avut efectul urmărit. Cadrele didactice au transmis către minister un Memoriu prin care cer recunoașterea examenului de titularizare susținut o singură dată, pentru a putea lucra în sistem, dacă au obținut nota mai mare sau egală cu 7.

Legea nr. 53/2003 (Codul muncii) stabilește că încadrarea salariaților în instituțiile publice se face numai prin concurs sau examen, cu persoana declarată „admisă” pentru respectivul post, iar contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată, conform prevederilor art. 12 alin. (1) din același act normativ. Profesorii din sistemul preuniversitar reprezintă excepția de la cadrul legislativ, pentru că trebuie să susțină examenul de titularizare de mai multe ori. Printr-un  Memoriu adresat Ministerului Educației, cadrele didactice au cerut să li se acorde aceleași drepturi pe care le au toți ceilalți angajați la stat, astfel încât să susțină titularizarea o singură dată, pentru a intra în sistemul de educație.

„Solicităm instituirea în regim de urgență a unor reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă”, au scris, în Memoriu, peste 1.200 de profesori care au semnat documentul, explicând că această necesitate vine din situația reală actuală în care se află zeci de mii de cadre didactice angajate cu contract individual de muncă pe viabilitatea postului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL