Protest anti-extremism în Austria. Partidul lui Nehammer se apropie de eșec, România de Schengen

Foto Europa1

Protest anti-extremism la Viena. Aproape 10.000 de oameni s-au adunat, în acest weekend, în centrul Vienei, pentru a denunța rasismul, extremismul și xenofobia. Demonstrația a fost îndreptată împotriva Partidului Libertății din Austria. Demonstrații împotriva extremismului au avut loc și la începutul acestui an când peste 35 mii de persoane au manifestat la Viena. Lucrurile încep să se lege și pentru noi deoarece, potrivit vicepreședintelui PPE (Partidul Popular European), eurodeputatul PNL, Siegfried Mureșan, cea mai rapidă cale pentru ca România să intre în Spațiul Schengen este ca Partidul Popular din Austria să piardă următoarele alegeri. România intră, la 31 martie, în spațiul Schengen, cu granițele terestre și cu cele maritime.

Partidului Libertății din Austria (FPÖ) dorea să inițieze o trecere masivă la dreapta radicală 

O demonstrație împotriva extremismului de dreapta, a rasismului și antisemitismului a avut loc în acest weekend, la Viena. Potrivit organizatorilor, aproximativ 10.000 de persoane din numeroase organizații au răspuns la apel. Demonstrația a fost îndreptată împotriva Partidului Libertății din Austria (FPÖ), care, în ochii manifestanților, dorea să inițieze o trecere masivă la dreapta radicală în Austria.

Protestatarii spun că dacă nu se face nimic acum, atunci va fi prea târziu

“La un moment dat va trebui să ne ridicăm și să spunem: luptăm pentru democrație și împotriva extremei drepte. Mișcările de extremă-dreapta nu progresează doar în Austria, ci progresează în toată Europa”, spune un protestatar, citat de Euronews.

Despre Partidului Libertății din Austria (FPÖ)

Liam Hoare, expert în politică și cultură austriacă, explica, pentru Politico, faptul că FPÖ a beneficiat de o serie de circumstanțe politice, care i-au permis să strângă o masă mare de susținători.
În timpul pandemiei, partidul FPÖ a profitat de valul de proteste declanșate de încercarea guvernului austriac de a face vaccinarea obligatorie. Susțînătorii partidului s-au înmulțit deoarece s-au adăugat și cei care se opun imigranților precum și sprijinului european pentru Ucraina, în urmă invaziei Rusiei.

Karl Nehammer și ÖVP (Partidul Popular din Austria)

Partidul de guvernământ austriac, ÖVP, a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară, un land cheie în scrutinele din Austria. Karl Nehammer a explicat că este o perioadă proastă pentru guverne, deoarece oamenii nu sunt mulțumiți de situație.

„Trebuie să dăm semnalul că suntem alături de ei, în aceste crize”, a declarat cancelarul Austriei, care, în opinia sa, a fi alături de oameni înseamnă, printre alte măsuri, și stoparea migrației.

Concluzia: ÖVP respinge solicitarea României și Bulgariei de admitere completă în spațiul Schengen, tocmai „în scopul de a stopa migrația”.

„Cea mai rapidă cale pentru ca România să intre cât mai rapid în Spațiul Schengen este ca actualul cancelar al Austriei să piardă următoarele alegeri”, a spus Siegfried Mureșan, pentru PS News.

„Acesta este adevărul. Realitatea este: 26 din 27 state membre, majoritatea covârșitoare în PE, toată lumea este de acord că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de intrare deplină în Schengen.
În ciuda tuturor eforturilor în spirit european, avem de a face cu un om politic populist, aflat într-o situație dificilă, cu un partid aflat pe locul trei în sondaje, măcinat de scandaluri interne, de corupție, cu un fost cancelar al Austriei, condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru o mulțime de trăsnăi.

Sigur, în Austria, cele trei mari partide, toate s-au opus aderării României la Spațiul Schengen: Partidul anti-european, Partidul de centru-dreapta și Partidul Socialist. Nici unul dintre ele nu s-a exprimat până acum favorabil. Dar, evident că avem de-a face cu un prim-ministru populist, care gândește în logica națională. Noi nu avem ce să ne reproșăm. Uniunea Europeană e cu noi, omul nu reacționează la nimic constructiv european. Îndeplinim toate condițiile”, a explicat Siegfried Mureșan.
Care este calea ce mai bună? Ca partidul austriac să piardă alegerile

12 milioane de oameni, începând cu 31 martie, nu vor mai trebui să arate pașaportul la frontieră

„Dar nu trebuie să subestimăm importanța aderării pe 31 martie, cu aeroporturile și cu frontiera maritimă.
Anul trecut au zburat din România spre spațiul Schengen și s-au întors în România pe aeroporturile României 12 milioane de cetățeni, în principal români, dar și cetățeni din alte state membre ale Uniunii Europene, dar și din afară.

Eu cred că sunt mulți. 12 milioane de oameni care începând cu 31 martie, nu vor mai trebui să arate pașaportul la frontieră. Deci e un succes, contează, e o primă etapă, dar mai ales pentru economie. Reducerea costurilor va veni prin aderarea cu frontiera terestră și trebuie să reușim cât mai repede posibil”, a spus Siegfried Mureșan.

România intră, la 31 martie, în spațiul Schengen

Reamintim că România intră, la 31 martie, în spațiul Schengen, cu granițele terestre și cu cele maritime. Controalele la aeroport și la îmbarcarea pe nave se ridică. Poliția poate face verifică doar dacă li se pare ceva suspect.

Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative. Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: