Negocierile de la Finanțe s-au încheiat. Ce s-a stabilit. Document integral

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 16:10

Negocierile de la Finanțe s-au încheiat, după mai bine de 3 ore. Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica: „Ministrul ne-a promis că nu va fi dat afară nimeni”.

Ministerul Finanţelor se obligă să nu disponibilizeze personal la nivelul aparatului propriu şi al unităţilor subordonate, iar până la data de 21 august să elaboreze proiectul de act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătoreşti, informează Sed Lex.

„Azi, începând cu orele 13:00, în urma protestelor declanşate de angajaţii din finanţe la nivel naţional, au avut loc discuţii cu ministrul finanţelor, domnul Marcel Boloş, şi reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din Ministerul Finanţelor şi ANAF. Ministerul Finanţelor se obligă că nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu şi unităţilor subordonate, cu precizarea că nu există o formă oficială pusă în transparenţă decizională, cele apărute în spaţiul public nefiind asumate”, se arată într-o postare a Sindicatului pe pagina sa de Facebook.

Finanțe Sed Lex, la discutii cu Marcel Boloș. Sursa foto: Finanțe Sed Lex

Totodată, potrivit sursei citate, până la 21 august, Ministerul Finanţelor va elabora proiectul de act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătoreşti.

„Ministerul Finanţelor va susţine în cadrul Guvernului introducerea familiei ocupaţionale finanţe în viitoarea lege a salarizării. De asemenea, se va constitui un comitet de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi sindicatelor cu scopul de a elabora statutul angajatului din finanţe”, precizează sursa citată, care postează și documentul rezultat în urma discuțiilor.

Document discuții Finanțe/Finanțe Sed Lex

UPDATE 13:50

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a dat asigurări, în contextul protestului spontan de joi al angajaţilor instituţiei, că toţi îşi primesc salariile şi nu vor fi probleme cu plăţile.

În schimb, liberalul a precizat că nu este de acord ca angajaţii cu venituri mari să primească şi beneficii suplimentare.

DETALII AICI: Boloș dă asigurări: Toţi îşi primesc salariile şi nu vor fi probleme cu plăţile

UPDATE 12:42

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a făcut, vineri, vizite angajaţilor din mai multe instituţii din subordine pentru a vedea condiţiile în care lucrează.

„Nu pot să mai stau cu biroul ăsta, uitaţi-l cum arată. Este din 97 biroul ăsta. Este de la înfiinţarea Trezoreriei”, i-au spus angajatele dintr-unul dintre birourile vizitate.

„Scaunele sunt ale noastre. Sunt cumpărate de noi, să ştiţi”, mai spun angajatele, moment în care ministrul îşi face cruce.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De asemenea, angajatele îi arată imprimanta pe care lucrează: ”Scrie pe ea casată, vedeţi?!”

„Nu pot să cred! Astea sunt lucruri pe care n-ar trebui să le văd în cea mai…”, a fost replica ministrului, potrivit News.ro

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

”Nu mai avem hârtie”, i-a semnalat o altă angajată.

”Cum nu aveţi hârtie, Doamne iartă-mă?!”, a mai afirmat ministrul.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Angajata îi mai spune ceva, iar ministrul îşi face din nou cruce: „Doamne fereşte!”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 12:04

Peste 18.000 de salariați au întrerupt lucrul, potrivit federației Sed Lex. Liderii de sindicate avertizează că oamenii sunt dispuși să meargă până la capăt cu protestele. Astăzi, la prânz, va avea loc o nouă întâlnire a ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, cu sindicatele din domeniu

Satu Mare: Protest spontan al angajaţilor AJFP Angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP)

Satu Mare au întrerupt lucrul vineri dimineaţă într-un protest spontan, nemulţumiţi de intenţia guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare. Funcţionarii s-au adunat în faţa instituţiei şi stau pe scările clădirii. Liderii sindicatului Samfisc, afiliat SED LEX, au declarat presei că nu este un protest al sindicatului, ci unul spontan.

Arad: 150 de angajaţi de la ANAF, protest spontan

Aproximativ 150 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice din Arad au oprit lucrul, vineri dimineaţa, în cadrul unui protest spontan, nemulţumiţi de reformele anunţate de guvern. Angajaţii s-au adunat în curtea sediului instituţiei, pentru că nu aveau autorizaţie de a protesta pe spaţiul public.

„ANAF este singura instituţie care de ani de zile a fost reorganizată.

Celelalte agenţii, celelalte ministere nu au fost reorganizate niciodată. De ce? Ce au cu ANAF, am fost ultima instituţie care mai puteam să ne batem cu evaziunea fiscală. Este a patra oară când postul meu este desfiinţat prin reorganizare. Deci nu mi-e frică că va fi din nou”, a declarat un protestatar.

Activitatea cu publicul a fost oprită pe timpul protestului.

„Colegii au hotărât să oprească activitatea din cauza nemulţumirilor. Am ajuns la punctul acela de fierbere, de ani de zile suntem într-un amplu proces de reorganizare, lumea s-a săturat de evenimentele acestea care nu se mai opresc. Din cauza acestei ordonanţe de guvern privind austeritatea se pare că sunt puse în pericol posturile noastre, veniturile se vor diminua şi activităţile sunt tot mai complexe, aplicaţiile nu merg, condiţiile de muncă sunt cele pe care toată lumea le ştie şi oamenii nu au mai putut fi ţinuţi sub controlul sindicatului”, a declarat Ioan Trifa, lider de sindicat.

Iaşi: O parte dintre angajaţi, adunaţi în faţa DGFP

Un protest spontan a fost declanşat, vineri, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din judeţul Iaşi, o parte dintre angajaţii instituţiei fiind adunaţi în faţa clădirii. „Nemulţumirea este una generală, nu doar la Bucureşti. Sunt nemulţumiri în ceea ce priveşte salarizarea, condiţiile de muncă, familia ocupaţională din care facem parte la momentul de faţă”, a declarat preşedintele sindicatului, Cezar Dănilă. Directorul ANAF Iaşi, Doru Viorel Alupoaei, a declarat că protestul sindicaliştilor nu afectează activitatea instituţiei. „Plăţile pentru salarii s-au făcut ieri. Mai sunt nişte plăţi de făcut unor universităţi, dar de la nivelul AJPIS Iaşi”, a declarat Doru Viorel Alupoaei.

UPDATE 11:10

Marcel Boloș dă asigurări că salariile angajaților urmează să crească în timp și că așa-numita „ordonanță a austerității” nu-i va afecta pe cei cu veniturile mici. În schimb, crede Boloș, este „imoral” ca angajații cu venituri de peste 20.000 de lei să primească vouchere de vacanță și de hrană.

„Mi-am luat în cursul zilei de ieri câteva angajamente. Referitor la salarizare, să aibă familia ocupațională distinctă în legea unică a salarizării, al doilea lucru – să facem această egalizare a salariilor, pentru că sunt unii care au câștigat în instanață – și să putem asigura o creștere de salarii de 15-20%. Al treilea, Codul finanțistului. E prematur să facem acum o analiză, am promis că într-o lună ne întâlnim din nou și să facem o analiză”, a spus Boloș.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Boloș: Bugetarii și vor primi astăzi salariile, deși angajații Trezoreriilor protestează

UPDATE 10:50

Angajaţii din Finanţe vor continua protestul spontan demarat joi până la soluţionarea revendicărilor, printre acestea fiind egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată în fiecare instituţie şi familie ocupaţională distinctă în cadrul Legii salarizării, Familia Finanţe, a declarat vineri, pentru Agerpres, Toader Nicolae-Liviu, preşedinte al Sindicatului Naţional Finanţe Publice (SindFisc).

Potrivit acestuia, nemulţumirea salariaţilor din Finanţe este legată şi de „proiectele de OUG, care apar în spaţiu public şi care, în multe privinţe, depăşesc prevederile codului administrativ”. Pe lista de revendicări se mai află „un document promis de peste 10 ani, pentru care nu a fost luată decizie politică în ceea ce priveşte adoptarea lui”, a spus liderul sindical.

Întrebat câţi angajaţi protestează, preşedintele SindFisc a menţionat că, fiind un protest spontan, „oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc”.

„Nu este o grevă. Este un protest spontan care nu este controlabil de către sindicate. Dacă ar fi fost grevă, am fi ştiut câţi oameni au aderat la acţiunile noastre, câţi oameni au semnat. Fiind un protest spontan, oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc. Noi, ca lideri de sindicat, suntem alături de oameni. Nu am identificat un plan pentru o grevă generală. O grevă presupune parcurgerea anumitor paşi – şi ar însemna că protestele tip grevă ar trebui să fie undeva prin septembrie, iar lucrurile se pare că nu mai pot fi aşteptate până la acea dată. Ne vom consulta în zilele următoare şi vom vedea dacă putem să facem, ca şi organizaţie sindicală, alt tip de protest”, a declarat Toader Nicolae-Liviu.

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat joi o grevă spontană, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

Ştire iniţială

Angajaţii din direcţiile financiare din mai multe judeţe protestează, vineri, faţă de prevederile ordonanţei de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern.

Potrivit sindicaliştilor, vineri, se protestează la Ploieşti, Piatra-Neamţ, Satu Mare, Botoşani, Timişoara, Vrancea, Bacău, Craiova, Buzău, Iaşi, Constanţa, Galati, Teleorman, Botoşani, scrie news.ro.

În cursul zilei de joi, finanţiştii au anunţat că declanşează protestele în întreaga ţară, în urma apariţiei proiectului Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conţine prevederi referitoare la:

– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei

– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

– Anularea posturilor vacante

– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou

– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala

”Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post”, au transmis sindicaliştii.

Aceştia susţin că, dacă ar fi aprobat în forma actuală, proiectul de OUG ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:

– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadul sistemului fiscal

– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale ”finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate

În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, sindicaliştii vor organiza protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, consideră că protestul celor de la Finanţe este îndreptăţit din punct de vedere al salarizării, pentru că sunt cu grilele de salarizare rămase în urmă. El a mai anunţat că proiectul de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu îi afectează pe cei cu venituri mici.

Marcel Boloş a fost întrebat, vineri, de unde s-ar lua banii pentru majorările salarile promise celor din Finanţe.

“Acum impactul nu este atât de mare încât să pună în dificultate bugetul de stat, pe de o parte. Pe de altă parte, este îndreptăţit tot ceea ce dumnealor acum au ca şi forme de revendicare din punct de vedere al salarizării, pentru că sunt cu grilele de salarizare rămase în urmă şi sunt instituţia cea mai importantă a României”, a explicat ministrul Finanţelor.

El a mai fost întrebat ce va face dacă protestele se vor extinde în toată ţara.

“Eu mi-am luat nişte angajamente şi cred că lumea ar trebui să aibă răbdare ca să le putem duce aceste angajamente convenite ieri la bun sfârşit. Eu am venit în urmă cu o lună şi jumătate şi am preluat conducerea acestui minister. Nu pot să le rezolv peste noapte şi nu cred că există astfel de pretenţii pentru a fi rezolvate peste noapte. Eu îndemn la calm şi să avem puţină răbdare până când găsesc soluţionare la problemele şi revendicările dumnealor”, a transmis Marcel Boloş.

Ministrul Finanţelor a mai fost întrebat dacă toţi bugetarii îşi vor primi astăzi banii.

“16.300 de plăţi se vor face în cursul zilei de astăzi. Peste cinci miliarde de lei vor fi plăţile în cursul zilei de astăzi”, a mai declarat Boloş.

Întrebat dacă are informaţii că s-ar putea închide Vama, aşa cum au ameninţat sindicaliştii, Marcel Boloş a răspuns: “Nu am astfel de informaţii. Nu cred că ar fi un lucru bun pentru ţară şi nu cred că trebuie să ajungem la astfel de situaţii, în condiţiile în care am avut înţelegerea din cursul zilei de ieri şi am promis că peste o lună ne întâlnim din nou pentru a face o evaluare a acestor revendicări”.

Marcel Boloş a explicat că proiectul de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu îi afectează pe cei cu venituri mici.

“Proiectul de ordonanţă, în niciun fel nu afectează pe cei cu venituri mici. Funcţiile de execuţie, nu s-a discutat ca cineva să fie dat afară, ca cineva să dea concurs pentru ocuparea unui post de execuţie. Şefii de birouri care se vor desfiinţa vor avea ofertă pentru funcţii publice de execuţie şi după aceea se vor reduce posturile vacante. Asta este acum, dar decizia este la nivelul coaliţiei de guvernare. Noi suntem integratorii ai acestor măsuri şi lucrurile se pot schimba până la momentul la care va fi aprobată ordonanţa şi, desigur, în prealabil, discuţia cu Comisia Europeană. (…) Această plafonare sau o limitare pe care aţi văzut-o în proiectul de ordonanţă nu este pentru a afecta pe cei cu veniturile mici. Ar fi o nebunie. Este pentru cei care au 20.000 de lei salariu şi noi să le dăm indemnizaţiile de hrană sau vouchere de vacanţă. Este imoral cel puţin acest lucru şi nu cred că cineva susţine astfel de aberaţii care s-au întâmplat în sistem”, a mai transmis Marcel Boloş.

El a precizzat ce se întâmplă cu şefii de birouri cărora li se desfiinţează postul.

“Prima dată şeful de birou, dacă va fi în situaţia în care i se desfiinţează postul, va avea funcţie publică de execuţie, pentru că posturile vacante se anulează doar după ce s-a rezolvat problema celor care sunt şefi de birouri şi prin efectul ordonanţei nu vor mai fi sau alte modificări care apar ca urmare a normativelor de personal. Aşa este gândit acest lucru. În Ministerul Finanţelor există multă transparenţă şi anumiţi colegi consideră că aceste lucruri trebuie să le aflăm din presă. Nu este civilizat şi firesc, dar asigur pe toată lumea, încă o dată că li se oferă posturi vacante care sunt în organigramă şi doar de abia după aceea se taie posturile vacante”, a explicat Boloş.

El a menţionat că două persoane au demisionat în cursul zilei de ieri.

“Două persoane au fost, care vor să plece la Ministerul Fondurilor. E mai atractiv din punct de vedere salarial, dar nu eu port vina aceasta a acestor salarii mici. Mă voi strădui ca oamenii să aibă salariile decente, pentru că este, instituţia cea mai importantă a statului român, care este implicată în relaţia cu contribuabilii şi de ea trebuie să avem grijă şi de funcţionari care lucrează. (…) Nu cred că se pune problema unor demisii în lanţ, se pune problema aceastor situaţii neplăcute care au apărut ca urmare a faptului că nu am fost de acord cu transferul la Ministerul Fondurilor. Îi asigur pe toţi din Ministerul Finanţelor că voi face demersurile necesare ca sistemul de salarizare să fie cel puţin la fel ca şi la Ministerul Fondurilor, pentru că merită acest lucru şi sunt instituţii ale statului pe care eu le respect pe deplin”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: