R. Moldova: Alegerile locale de dumincă, primul test important pentru actuala guvernare

Drapelul_R_Moldova
Sursă foto: news.ro

Duminică, 5 noiembrie vor avea alegeri locale generale în Republica Moldova, urmând să fie aleși 898 de primari și mai mult de 11.000 de consilieri locali. Campania electorală a început acum o lună, în data de 6 octombrie și urmează să se încheie vinerea acestea. Pentru localitățile în care nu se va reuși validarea alegerilor primarilor, adică dacă nu se vor prezenta la urne o pătrime din numărul celor înscriși pe liste, va avea loc turul doi, pe 19 noiembrie.

După doi ani de guvernare pro-europeană și mai mult de un an de la începerea războiului din Ucraina, scrutinul local din 5 noiembrie reprezintă un moment important în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024 și celor parlamentare din 2025. În acest moment, alegerile locale sunt puternic influențate de tensiunile dintre partidul de guvernare și opoziția, în ceea ce privește direcția geopolitică a țării.

R. Moldova a fost puternic afectată de războiul din Ucraina, trecând în această perioadă printr-o criză energetică de proporții, care a generat o inflație de peste 30%. În același timp, de mai bine de un an, Chișinăul nu mai cumpără gaz de la compania rusească Gazprom, iar în următorii doi ani ar urma ca două linii de înaltă tensiune să conecteze sistemul energetic al țării la cel al României. În iunie 2022, R. Moldova a reușit, de asemenea, să obțină statutul de țară candidată la UE.

Alegerile din acest weekend nu sunt importante numai pentru R. Moldova ci și pentru Rusia, care continuă să investească în partide și media, facilitând campaniile de dezinformare, în încercarea de destabilizare a parcursului european moldovean. În acest context, în data de 30 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate al țării a declarat că există dovezi care confirmă că Federația Rusă influențează alegerile de duminică. Autoritățile țării au demarat închiderea imediată a mai multor posturi de televiziune și portaluri de știri, despre care se știe că ar fi implicate în atacuri informaționale împotriva țării, decizie care a stârnit critici dure din partea oficialilor ruși din Duma de stat.

Cine candidează?

Un număr de 60 de partide politice sunt înregistrate pe listele de participare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC). Înainte de începerea campaniei electorale, Parlamentul țării a decis să ia măsuri pentru a împiedica membrii fostului partid pro-rus ȘOR, declarat neconstituțional, să candideze la alegerile locale. Cu toate acestea, se pare că oligarhul condamnat Ilan Șor ar fi activat mai multe partide politice, pe care le finanțează pentru actuala campanie electorală.

Sondajele de opinie realizate de diferite companii sociologice în perioada preelectorală arată că printre partidele de top se numără: Partidul Acțiune și Solidaritate/PAS (formațiune centristă, pro-europeană, fondată de președinta Maia Sandu) cu 43,1%, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (format din Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, fiind o alianță anti-NATO, rusofilă) obținând un procentaj de 27,7%, Partidele „Șansa” (formațiune creată după ce partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional, care își propune să promoveze patriotismul și limba rusă) și „Renaștere” (socialist, rusofil și antiromân), care ar obține 9,8%. În urmă s-ar situa Partidul Nostru (de centru stânga, eurosceptic și rusofil), Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (centru-dreapta, pro-european) și Mișcarea Alternativă Națională (social-democrați, pro-europeni), care însă, conform sondajelor de opinie, nu ar obține mai mult de 5%.

În capitala țării candidează un număr record de 28 de persoane, însă cele mai mari șanse le au actualul primar Ivan Ceban, fost membru al Partidului Socialiștilor și actual președinte al Partidului Mișcarea Alternativă Națională, și candidatul PAS, Lilian Carp, actual deputat și președinte al Comisiei pentru securitate națională și vicepreședinte al PAS. Media sondajelor de opinie preeloctorale arată că Ceban ar obține 58,4% din vot, urmat de Carp cu 18,8%.

La alegerile locale din acest weekend nu vor fi organizate sondaje la ieșirea din secțiile de votare, care ar putea anticipa rezultatele alegerilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: