R. Moldova pune la dispoziția Ucrainei infrastructura pentru exportul de cereale în România

grau cereale
Sursa foto: Unsplash

R. Moldova va asigura Ucrainei infrastructura necesară pentru tranzitul cerealelor către România. Așa a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în urma rezultatelor conferinței legată de cereale, care a avut loc în România, la Constanța.

„Vom asigura toată infrastructura necesară și vom încuraja utilizarea trenurilor ca principal mod de transport pentru tranzitul mărfurilor. Atât noi, cât și Ucraina ne dorim să fim conectați infrastructural la rețeaua europeană: fie că este vorba de drumuri, poduri sau căi ferate”, a scris Spînu pe canalul său de Telegram, potrivit adevarul.ro.

Vineri, la Constanta a avut loc o intâlnire pe tema exportului de cereale si oleaginoase in Marea Neagră. La ea au participat reprezentanți ai guvernelor României, Ucrainei, R. Moldova, țărilor UE și SUA. Acordul cu cereale a fost încheiat la sfârșitul lunii iulie 2022 de reprezentanții Rusiei, Turciei, Ucrainei și ONU. Acesta prevedea dezvoltarea unui mecanism pentru exportul produselor ucrainene din porturile Mării Negre. De asemenea, ONU s-a angajat să promoveze exportul de produse agricole rusești.

Acordul s-a încheiat pe 18 iulie, după ce Federația Rusă a notificat Turcia, Ucraina și ONU că nu îl va reînnoi. Președintele Vladimir Putin a explicat acest lucru spunând că termenii acordului privind Rusia nu sunt îndepliniți. El a subliniat că cea mai mare parte a cerealelor ucrainene a fost exportată în Occident, iar obiectivul principal al înțelegerii – furnizarea de cereale țărilor nevoiașe, inclusiv celor africane – nu a fost niciodată atins.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL