R. Moldova și România vor semna un Memorandum privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică

R. Moldova România
Sursa foto: Radio Chişinău

Guvernul Republicii Moldova a aprobat semnarea unui memorandum între Chișinău și București privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre cele două țări. Acordul urmează să fie semnat de miniștrii Energiei, luni, la Chișinău.

Memorandumul creează cadrul necesar cooperării bilaterale în domeniul energiei și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung.

În sectorul gazelor naturale, memorandumul care urmează să fie semnat prevede creșterea capacității de transport al gazelor naturale, precum și examinarea posibilității extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția conductei Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031.

Suplimentar, urmează a fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de stocare a gazelor naturale. De asemenea, o serie de proiecte strategice de interconectare a Republicii Moldova cu România ar urma să fie dezvoltate și în sectorul energiei electrice – a anunțat Cristina Pereteatcu, secretar de stat la Ministerul Energiei.

„Linia electrică aeriană de 400 kilovolți Suceava-Bălți, construcția unei noi linii de interconexiune de 400 kilovoți între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României și crearea condițiilor privind desemnarea OPCOM SA în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene. Odată cu semnarea prezentului memorandum de înțelegere se va crea cadrul normativ necesar realizării proiectelor comune de infrastructură dintre Republica Moldova și România, care vor avea impact direct asupra securității energetice”, a declarat Cristina Pereteatcu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: