R. Moldova spune că se va alătura majorității sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Sursa foto: X

R. Moldova intenționează să se alăture majorității măsurilor restrictive pe care UE le-a introdus împotriva Rusiei, în viitorul apropiat, a anunţat vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu.

Nivelul nostru de aderare la sancțiunile UE [împotriva Federației Ruse] va crește semnificativ în viitorul apropiat. <…> În aceste zile reevaluăm o serie de decizii luate și vom prezenta detaliile în viitorul apropiat„, a spus ministrul ca răspuns la întrebarea ce i-a fost adresată despre motivele nealinierii la toate restricțiile UE introduse împotriva Rusiei.

Potrivit acestuia, anterior Chișinăul și Bruxelles-ul au convenit că Moldova nu va adera imediat la măsurile restrictive. Acest mecanism este în prezent în curs de revizuire, se elaborează noi reglementări pentru instituții, a explicat Popescu, potrivit adevarul.ro.

Anterior, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a spus că Chișinăul nu se alătură sancțiunilor occidentale, deoarece acestea vor lovi republica în sine mai mult decât Rusia. Totodată, ea a subliniat că băncile și transportatorii aerieni din R. Moldova respectă aceste sancțiuni, iar guvernul nu va ajuta Federația Rusă să le ocolească în ceea ce privește comerțul. Potrivit acesteia, principalul interes comercial al Moldovei în Rusia se rezumă la cumpărarea de gaze ieftine.

Moldova a semnat un acord de asociere cu UE în 2014, asumându-și o serie de obligații. În special, Chișinăul ar trebui să alinieze legile locale cu standardele UE și să-și coordoneze politica externă. În schimb, republica a primit un regim simplificat de vize și asistență financiară din partea UE și a fost creată o zonă de liber schimb.

Anul trecut, Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, au depus o cerere pentru statutul de candidat la UE, care a fost aprobată pentru Chișinău și Kiev.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: