Rafila, despre starea răniților în urma exploziilor de la Crevedia: 3 pacienți sunt în stare critică

Sursă foto: Ministerul Sănătății
Sursă foto: Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că mai sunt 3 pacienţi internaţi la spitalele Floreasca şi Bagdasar din Capitală care sunt în stare critică după exploziile de la Crevedia, iar pronosticul este rezervat în privinţa lor deoarece au arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului. Totodată, pacientul dus la Milano care se află în stare critică va fi transferat într-o clinică specializată. Alţi 12 pacienţi au fost externaţi în cursul zilei de luni.

„Sunt 3 pacienţi în Bucureşti – doi la Floreasca, unul la Bagdasar – care sunt în situaţie critică. Aceşti trei pacienţi au peste 90 la sută din suprafaţa corporală arsă. Sigur că totdeauna, în astfel de situaţii, pronosticul este rezervat. Sunt pacienţi intubaţi şi care sunt îngrijiţi foarte bine, dar sigur că într-o astfel de situaţie cred că trebuie să discutăm şi despre norocul omului şi despre o minune care se poate întâmpla pentru că, din păcate, puterea noastră este limitată în astfel de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, la Medika TV, luni seară.

Ministrul Sănătăţii a precizat că a discutat cu pompierii internaţi, iar aceştia se află într-o stare bună şi vor să se vindece cât mai repede pentru a reveni la lucru.

„În rest, în Bucureşti sunt alţi 29 de pacienţi, marea lor majoritate la cele două spitale, Floreasca şi Bagdasar. În general sunt pompieri. Ieri (duminică – n.r.) i-am vizitat şi pe unii şi pe ceilalţi, am discutat cu ei. Arsurile de obicei afectează mâinile, braţele. La unii sunt arsuri şi la cap. Sunt mulţumiţi de modul în care sunt îngrijiţi şi sunt foarte optimişti. Încearcă să se vindece cât mai repede, dacă se poate spune aşa, şi să revină la lucru. Şi-au asumat acest lucru, au spus: Suntem pompieri, e o meserie cu multe riscuri, ne dorim să o facem în continuare, a fost un incident, mergem înainte. Lucrul acesta m-a bucurat şi era o foarte bună stare de spirit în rândul acestor pompieri. Am discutat şi cu pompieri simpli şi cu comandanţii lor, unii dintre ei răniţi, şi le mulţumesc tuturor pe această cale”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că sunt 12 persoane care s-au externat luni şi s-a referit şi la răniţii transferaţi în străinătate.

„Sunt 12 persoane care s-au externat, din 58 iniţial, din păcate avem şi două decese, iar cei 12 pacienţi internaţi în momentul de faţă în spitale din diferite ţări sunt în situaţii stabile, fără să fie extraordinar de bine. Marea lor majoritate sunt intubaţi, au arsuri de 30-40 la sută, până la 80 la sută, un pacient de la Milano care este cel mai grav. El urmează să fie transferat în această seară de la San Donato într-o clinică specializată în tratamentul pacienţilor cu arsuri şi monitorizăm situaţia cu atenţie”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că membri ai familiilor celor transferaţi în străinătate au asigurat trasportul şi cazarea ca însoţitori.

„Un membru din fiecare familie va putea fi alături de persoana rănită care este internată în străinătate. Am rezolvat problema acoperirii costurilor de transport şi cazare pentru însoţitori”, a precizat Rafila.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL