Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi-a anunţat, duminică, intenţia de a candida la alegerile europene pe listele PSD, candidatura sa fiind aprobată deja de PSD Sector 2. Rafila a precizat că urmează să se pronunţe şi PSD Bucureşti, după care conducerea naţională PSD va definitiva lista partidului.
Dezastrul din Sănătate
Alexandru Rafila este ministru al sănătății de doi ani, dar s-a remarcat doar cu scandaluri care au afectat grav sistemul de sănătate. Ministrul a avut un mandat în care a provocat noi probleme, în loc să le rezolve pe cele deja existente. Sistemul de sănătate din România a ajuns în colaps din cauza lipsei de fonduri și de personal care să trateze pacienții, după cum PS News a arătat într-o analiză publicată AICI.
Alexandru Rafila reușește să țină cu dinții de fotoliul de ministru, deși numeroasele crize prăbușesc sistemul de sănătate. În doi ani de zile, ministrul sănătății nu a reușit să deblocheze locurile pentru angajarea medicilor și asistentelor, încât spitalele din toată țara au rămas fără personal, iar pacienții mor în fața unitățile medicale.
Medicii, în pragul disperării din cauza deficitului de personal
Sistemul sanitar este în pragul unei crize fără precedent. Asta se întâmplă şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu-Severin, dar şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, acolo unde situaţia este dramatică din cauza deficitului de personal. Astfel, secţiile spitalului devin tot mai aglomerate, iar gărzile medicilor sunt din ce în ce mai solicitante. Această realitate afectează deopotriva pacienţii, cât şi personalul. La Spitalul Județean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, 170 de medici luptă pentru a salva vieţi. Deşi la prima vedere pare un număr impresionant, în realitate, unitatea medicală funcţionează cu un deficit de 39 de medici. Iar cel mai mare colaps este pe secţia ORL, acolo unde există un singur medic care se ocupă de toate problemele pacienților, potrivit Observatornews.ro
În pragul disperării sunt şi medicii care lucrează pe secţiile neonatologie, chirurgie sau oftalmologie. Din cauza numărului mare de pacienţi au fost nevoiţi să le ceară ajutorul colegilor pensionari. Datorită acestora liniile de urgenţă pe aceste secţii încă mai funcţionează. Situaţie dramatică este şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. Acolo nu există nici oameni, dar nici buget pentru a face noi angajări, potrivit sursei citate.
În toată țara este nevoie de 15.000 de medici pentru a acoperi toate locurile libere din spitale. Curtea de Conturi a arătat că România are cei mai puțini medici la 100.000 de locuitori, ceea ce pune în pericol calitatea serviciului medical sau exclude anumite persoane de la servicii medicale. Deși salariile medicilor au crescut foarte mult, Ministerul Sănătății nu a deblocat concursurile pentru angajarea medicilor. Pe de altă parte, mulți medici fug de spitalele din România, care stau să cadă sau riscă să ardă și să pună în pericol viața pacienților și a angajaților.
România are nevoie urgentă și de medici de familie. Președintele Colegiului Medicilor explica, în 2022, că în țara noastră existau 424 de localități fără niciun medic de familie și era nevoie de peste 2.000 de noi medici. Totodată, România se va confrunta cu un deficit și mai mare atunci când actualii medici de familie vor ieși la pensie, deoarece peste jumătate dintre ei au trecut de vârsta de 60 de ani și se apropie de pensionare.
„În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi – 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.
Medicii, apel la autorități să rezolve probleme cu sistemul informatic unic integrat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
În același timp, medicii fac apel la autorități să rezolve probleme cu sistemul informatic unic integrat al casei naționale de asigurări de sănătate.
Sistemul, prin care sunt încărcate datele pacienților, se defectează din ce în ce mai des. Medicii de familie nu pot valida astfel servicii care să fie mai apoi plătite de CNAS.
„Medicii de familie sunt nevoiți să acceseze platforma noaptea, atunci când sistemul nu este atât de încărcat”, spune Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București.
Bătaie de joc pentru bolnavii de cancer
Ministerul Sănătății trebuia să publice la 1 ianuarie 2023 noul Plan de Cancer, promulgat de președintele Klaus Iohannis. Dar la sfârșit de 2023, Rafila tot anunța că lucrează cu specialiști la un nou plan.
În iulie 2023, bolnavii de cancer au ieșit în stradă la un protest împotriva ministrului sănătății.
„Planul Național de Combatere a Cancerului ne-ar fi scutit de foarte multe neajunsuri, deoarece acolo este trasat foarte clar traseul pacientului cu cancer. Dacă noi nu ne apărăm acest plan, pe care îl cerem de peste 20 de ani, nu îl va apăra nimeni”, declarau protestatarii.
Ministrul Sănătății nu a prezentat Planul nici după acest protest, ci a venit cu o altă Ordonanță care amâna aplicarea Planului. Bolnavii de cancer au rămas doar cu niște promisiuni. În lipsa unui Plan, programele oncologice au rămas fără bani, iar pacienții nu mai aveau acces la tratament.
Totodată, multe spitale din țară au rămas fără bani pentru medicamente și pentru bolnavii cronici. Ministerul Sănătății nu s-a ocupat de achiziția de medicamente și nici nu a suplimentat fondurile spitalelor. După izbucnirea acestui scandal, Guvernul s-a gândit să ia bani din Fondul de Rezervă și să plătească medicamentele din spitale. De fiecare dată Rafila s-a fofilat și a așteptat să treacă scandalul, răsuflând ușurat că și-a salvat fotoliul de ministru.
Plimbare de 10.000 de euro în Cuba, pe banii statului
În timp ce în spitale erau toate aceste probleme, Alexandru Rafila se relaxa în vacanțe în străinătate. Ministrul a zburat la business class în Cuba, unde a stat o săptămână, iar statul român a cheltuit 10.000 de euro pentru această vizită. De asemenea, Rafila a mai vizitat Italia, Israel, Belgia, Spania, tot pe banii statului, doar pentru a marca niște vacanțe gratuite.
În anumite vacanțe, Rafila era însoțit de Raluca Puiu, șefa de cabinet a ministrului. Ulterior, acesta a numit-o șefă în Consiliul de Administrație al Institutului Oncologic din București. Rafila și Puiu voiau să plece împreună și în Las Palmas, la o reuniune informală a miniștrilor sănătății, dar ministrul român nu a mai putut ajunge la eveniment.
Potrivit unor informații, Rafila ar fi fost implicat în trecut și într-un scandal sexual, după ce a avut o relație secretă cu un medic din București. Se pare că Rafila ar fi lăsat-o gravidă pe amanta sa.
Membru PSD din 2020
Alexandru Rafila este membru PSD din anul 2020, însă a mai fost, potrivit propriului CV, membru PSD și în perioada 2010 – 2013, iar în ultimul deceniu a fost un apropiat al acestui partid și a avut mereu funcții în timpul guvernărilor PSD.
Alexandru Rafila a devenit foarte cunoscut în spațiul public în anul 2020, odată cu venirea pandemiei de COVID-19, datorită explicațiilor sale oferite în calitate de reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății – o funcție în care fusese numit în anul 2014 de Guvernul Ponta. Mandatul lui Rafila de reprezentant al României la OMS a expirat în primăvara acestui an, iar țara noastră nu a numit momentan un alt reprezent, deoarece reprezentanții la OMS sunt propuși de țări prin rotație.
Potrivit CV-ului său, Alexandru Rafila a mai fost director general pentru Sănătate Publică şi Inspectia Sanitară de Stat (2001-2004), Director – Institutul De Sănătate Publica Bucureşti (2004-2005), consilier personal pentru Politici de Sanatate al Ministrului Sănătății – Ion Bazac, PSD (2008-2009), secretar de stat în Ministerul Sănătății pentru Asistență Medicală, Sănătate Publică și Politica Medicamentului (2012-2013), consilier personal/onorific pentru Sănătate Publică al Ministrului Sănătății (2015-2019).
CV-ul lui Alexandru Rafila poate fi consultat aici.
Proiect de lege controversat inițiat de Rafila în Parlament
Înainte de a fi propus ministru al Sănătății, Alexandru Rafila a fost vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
În această calitate, a fost inițiatorul unui proiect de lege contestat în spațiul public, ce prevede mutarea organizării rezidențiatului din sarcina Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Educației. Miza ar fi fost controlul „UMF-istanului” asupra rezidențiatului, au explicat câțiva specialiști pentru HotNews.ro.
Proiectul de lege a fost inițiat de 8 parlamentari PSD, dintre care 6 sunt medici și predau la Universități de Medicină și Farmacie: Patriciu Achimaş-Cadariu (UMF Cluj), Corneliu-Florin Buicu (UMF Târgu Mureș), Alexandru Rafila (UMF București), Leonard Azamfirei (UMF Târgu Mureș), Florian Bodog (UMF Cluj), Adrian Streinu Cercel (UMF București), Lucian Romașcanu și Angel Tîlvăr.
Pe larg despre proiectul de lege aici.
Rafila, cel mai bogat ministru din Guvernul Ciolacu
Medicul Alexandru Rafila este de departe cel mai bogat ministru din cabinetul Ciolacu. Are terenuri, case, dar și conturile pline, potrivit Evz.ro.
Primul teren trecut de Alexandru Rafila în declarația de avere este unul de 2,30 hectare. Se află în Crevedia și este un teren agricol.
De asemenea, medicul mai deține un teren intravilan din 2007, de 800 de metri pătrați, cumpărat, tot acolo. Rafila mai are un alt teren intravilan în Râșnov cumpărat în 2013 de 1.040 de metri pătrați. Și un teren în Corbeanca cumpărat în 2018, de 1.420 de metri pătrați. Acesta este singurul moștenit. La capitolul imobile, Rafila are un apartament dobândit în 2007, în București, de 127 de metri pătrați. Are și o casă de locuit în Râșnov, de 330 de metri pătrați pe care a dobândit-o în 2013.
Rafila are și o mașină germană pe care cumpărat-o în 2018. De altfel a făcut bani din vânzarea unui apartament pe care a obținut 250.000 de euro.
La capitolul conturi, ministrul stă foarte bine. Are un cont la Banca Transilvania unde are 10.815 lei. Are și unul în euro la aceiași bancă de 5.044 de euro. Are un cont si la BCR din 2001 în care a reușit să strângă până acum 198.256 de lei. Primul teren trecut de Alexandru Rafila în declarația de avere este unul de 2,30 hectare. Se află în Crevedia și este un teren agricol.
De asemenea, medicul mai deține un teren intravilan din 2007, de 800 de metri pătrați, cumpărat, tot acolo. Rafila mai are un alt teren intravilan în Râșnov cumpărat în 2013 de 1.040 de metri pătrați.
Și un teren în Corbeanca cumpărat în 2018, de 1.420 de metri pătrați. Acesta este singurul moștenit. La capitolul imobile, Rafila are un apartament dobândit în 2007, în București, de 127 de metri pătrați. Are și o casă de locuit în Râșnov, de 330 de metri pătrați pe care a dobândit-o în 2013.
Rafila are și o mașină germană pe care cumpărat-o în 2018. De altfel a făcut bani din vânzarea unui apartament pe care a obținut 250.000 de euro.
La capitolul conturi, ministrul stă foarte bine. Are un cont la Banca Transilvania unde are 10.815 lei. Are și unul în euro la aceiași bancă de 5.044 de euro. Are un cont si la BCR din 2001 în care a reușit să strângă până acum 198.256 de lei.
Declarația de avere a ministrului Rafila include și o casetă de valori, din 2020 cu un depozit în valoare de 103.500 de euro.
Alexandru Rafila mai are și un depozit în euro din 2020 în valoare de 200.000 de euro. Tot la banca Transilvania medicul are si un cont din 2022 care a ajuns la 1.000.000 de lei. La OTP Bank are un cont din 2022 în care se găsesc 18.449 lei.
Tot la OTP există și un cont în euro în valoare de 6.420 de euro și unul în dolari cu 863 de dolari în el. Mai are un depozit bancar în valoare de 250.000 de lei. Încă un depozit de 115.000 de euro și încă unul de 15.400 de dolari.
Dar declarația de avere a ministrului nu se termină aici. El are și plasamente și investiții după cum urmează.
La Transgaz are acțiuni în valoare de 463 de mii de lei. La Banca Transilvania are părți sociale de 130.000 de lei.
La Teraplast are acțiuni de 260.000 de lei. A împrumutat o persoană fizică cu 200.000 de euro. Și un membru al familiei cu 235.000 de euro. Ca venituri, ministrul câștigă anual 153.312 lei de la minister.
Mai primește salariu de la Matei Balș în valoare de 3.090 de lei. Dar și de la UMFCV primește anual salariu de 111.457. La acestea se adaugă și veniturile din investiții pe care primește anual.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News