Raluca Anton, psiholog: Scopul, nu e să uităm, ci să înțelegem cum ne influențează o emoție

Pornind de la ceea ce trăim în fiecare zi, de la lucruri simple, de exemplu, de la tot felul de emoții despre care nu prea vorbim, dar care sunt importante, pentru că zumzăie în mintea noastră de dimineața până seara, realizatoarea emisiunii Sănătate, tuturor!, le propune invitaților săi teme neașteptate de discuție.

„Am observat, spune Mihaela, uitându-mă în jurul meu, că de multe ori nu putem trece peste anumite întâmplări din trecut care ne-au creat niște emoții neplăcute. Sau nu. Poate că noi proiectăm  asupra celorlalți anumite intenții, emoții… ”

„Noi spunem că, în general, afirmă invitata sa, psihologul Raluca Anton, universul sau divinitatea, cum vrea să-i spună fiecare, ne aduce în prezent anumite situații care generează emoții tocmai pentru că ele sunt purtătoare de lucruri nevindecate din trecut. Nu știu dacă scopul este să uităm, ca să trecem peste acestea, cred că scopul este să-nțelegem cum ne-a influențat experiența respectivă. Noi avem senzația că timpul sau trecerea lui ne rezolvă problemele. De fapt, ceea ce se întâmplă în timpul acela ar putea să ne ajute să depășim, să ne gestionăm eficient starea”, mai spune aceasta.

Nu trecem peste ci trecem prin, spune Mihaela, subliniind faptul că experiențele trebuie trăite, înțelese, asumate.

„Corect, continuă Raluca Anton. Asta nu înseamnă, atrage atenția aceasta, că vom fi scutiți de suferință. Să gestionăm eficient ceea ce s-a întâmplat și să ne reamintim cu pace, chiar dacă pacea aceea însemnă și suferință și nu să rămânem acolo legați de contextul acela și să-l tot reactualizăm cu tot cu trăirile emoționale”, subliniază invitata Mihaelei.

Urmărește ediția completă, aici.

Emisiunea Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu,  este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL