Rețeaua Paul Stănescu (PSD): cum controlează agricultura din România

Paul Stănescu, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Paul Stănescu, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Paul Stănescu, secretar general PSD și președintele PSD Olt, a ajuns să controleze agricultura din România, cu ajutorul Ministerului Agriculturii. Firmele deținute de familia Stănescu sunt abonate la subvențiile plătite de Guvern sau Uniunea Europeană, iar cine încearcă să le blocheze afacerile este eliminat în urma unor decizii politice. În prezent, există și o anchetă a procurilor europeni care verifică afacerile familiei Stănescu în agricultură.

Florin Barbu a ajuns la conducerea Ministerului Agriculturii cu ajutorul lui Paul Stănescu. Barbu a lucrat la Primăria Slatina și ulterior a fost trimis director al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), unde a oferit un contract pentru niște lucrări de irigații de care nu a beneficiat niciun fermier, deși lucrările au fost declarate finalizate. Chiar fostul premier Ludovic Orban îl acuza pe Barbu că ANIF cheltuise 500 de milioane de euro, însă „pe canalele de irigații nu a curs nicio picătură de apă”. Paul Stănescu l-a promovat cu un mandat de deputat și ulterior l-a instalat la Ministerul Agriculturii.

Familia Stănescu, afaceri în Delta Dunării

Ștefan Alexandru Stănescu este fiul lui Paul Stănescu și deține mai multe firme în domeniul agriculturii, în mai multe județe din România. Acesta a fost implicat direct, cu alți oameni de afaceri, în două companii din județul Tulcea, care controlează circa 40.000 de hectare în zona Deltei Dunării.

Cele două firme – Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL – sunt printre primii beneficiari din subvențiile APIA. În doar un an, cele două firme controlate de fiul lui Paul Stănescu au ajuns pe locul 2 și pe locul 4 în topul subvențiilor plătite de APIA pentru agricultură.

Florin Barbu, cadouri pentru firmele lui Stănescu Jr.

În 2023, Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, condusă de deputatul Florin Barbu, a transformat în pășuni mai multe hectare din Deltă care erau mlaștini sau bălți. Adică, Florin Barbu a decis că se poate face agricultură în apă.

În iunie 2023, Florin Barbu ajunge la conducerea Ministerului Agriculturii, instalat de premierul Marcel Ciolacu. Din noua poziție, Florin Barbu decide că stuful din Delta Dunării este furaj pentru animale. Decizia Ministerului Agriculturii pune în pericol întreaga zonă a Deltei Dunării, care ar trebui să fie protejată. Ministerul o transformă în câmp agricol, ceea ce poate distruge toată zonă.

Aceste două decizii au făcut ca firmele lui Ștefan Stănescu să devină marii beneficiari de subvenții APIA. În urma acestor decizii luate de Florin Barbu, firmele familiei Stănescu au beneficiat direct de banii statului și banii Uniunii Europene.

Florin Barbu
Sursa foto: Florin Barbu

Florin Barbu demite oamenii care strică rețeaua Paul Stănescu

Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL au făcut cerere pentru subvențiile APIA, după ce Florin Barbu a transformat stuful în furaje pentru animale. Cererea a fost aprobată de biroul APIA din Tulcea, însă sediul central al APIA a decis să blocheze cererea celor două firme, motivând că se plătește doar firmelor care au concesionate suprafețe de teren, nu celor care au activitatea desfășurată pe aceste suprafețe.

Liberalul Ionuț Lupu este directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Lupu a blocat subvenția către firmele apropiate de familia Stănescu, dar a făcut și o plângere la DNA, arătând că se fac presiuni asupra lui pentru a plăti subvențiile.

Procurorii europeni verifică firmele familiei Stănescu

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a solicitat documentele prin care cele două firme au ajuns să ceară subvenții de 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării. Acest lucru îi dă încă un motiv lui Ionuț Lupu să refuze plata subvențiilor atât timp cât procurorii anchetează. Subvențiile din agricultură sunt plătite din banii Uniunii Europene, iar Parchetul European este cel care răspunde în acest caz.

Ministrul Florin Barbu a decis, marți, demiterea lui Ionuț Lupu din funcția de director general al APIA.

„Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem”, a declarat Barbu.

Despre demiterea lui Ionuț Lupu se vorbea încă din ianuarie 2024, de când APIA București a verificat situația din Tulcea. La începutul anului, Barbu nu recunoștea că ceruse demisia directorului Ionuț Lupu, după ce APIA Central făcuse verificări în teritoriu. Fermierii români nu cred în motivele invocate de ministru pentru demiterea directorului APIA. Aceștia arată că plățile au fost întârziate din cauza bugetelor aprobate mult prea târziu.

În ianuarie 2024, ministrul Barbu s-a apărat de ancheta procurilor europeni și a precizat că el nu știa că fiul lui Paul Stănescu era implicat în afacerile cu stuf.

„Informația că apare numele fiului domnului Paul Stănescu eu am aflat-o din presă. Nu am știut că fiul este în aceste societăți pentru care UE a dat aprobarea pentru plata pășunilor cu stuf în România”, a declarat ministrul.

Firmele din Deltă, controlate de oamenii lui Paul Stănescu

Unul dintre acționarii Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL este și firma Restart Premium SRL, controlată de Marinela Iscru. Antreprenoarea Marinela Iscru este soția preotului Mădălin Iscru, fostul consilier al lui Paul Stănescu, pe vremea când liderul PSD era ministrul dezvoltării. Mădălin Iscru are și el o firmă care, pe vremea guvernului Dăncilă, obținea numeroase contracte finanțate chiar de Ministerul Dezvolării, unde era consilierul lui Paul Stănescu.

Ștefan Stănescu s-a asociat cu Marinela Iscru și alți oameni de afaceri pentru a controla noua agricultură inventată în Delta Dunării. În noiembrie 2023, Ștefan Stănescu, fiul liderului PSD, a decis să se retragă din cele două firme – Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL. De asemenea, Marinela Iscru a părăsit cele două firme din Tulcea.

Ștefan Alexandru Stănescu, fiul liderului PSD, deține și alte companii în domeniul agricol. Acesta are 97% din compania Agromec Visina, care își are sediul chiar în satul Vișina, județul Olt. Agromec Visina a declarat, în 2022, o cifră de afaceri de 31,5 milioane de lei și un profit de 4,4 milioane de lei. De asemenea, Ștefan Stănescu continuă să primească subvenții pentru activitatea din agricultură, în timp ce oamenii instalați de Paul Stănescu la conducerea instituțiilor le facilitează accesul la banii statului.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL