România ocupă primul loc în Europa în topul risipei alimentare. 85% dintre noi merg zilnic la cumpărături, iar cel puţin un sfert dintre alimentele luate ajung câteva zile mai târziu la gunoi. Şi restaurantele aruncă zilnic cantităţi uriaşe de mâncare. Specialiştii vin cu o serie de sfaturi simple care ne pot aduce şi economii substanţiale.
La nivel european, an de an, ajung la coşul de gunoi 88 de milioane de tone de deşeuri alimentare, dintre care 2,5 milioane de tone sunt produse de ţara noastră.
România, pe primul loc în topul risipei alimentare
Un român aruncă la gunoi 130 de kilograme de alimente pe an. Iar cele mai mari cantităţi sunt aruncate după sărbători.
„Am cumpărat de toate, dar am și aruncat din toate
Reporter: Procentual, cam cât a ajuns la coșul de gunoi?
„Foarte mult am aruncat extraordinar de mult și având în vedere că e și un păcat foarte mare ca să arunci mâncarea, ne-am gândit că de data asta facem mai puțin”, a adăugat o altă femeie.
„Risipa alimentară în România este de 6.000 de tone de alimente care ar fi bune de consum. Ministerul Agriculturii ne spune că 49% din această risipă alimentară se petrece în gospodării, adică la noi acasă”, a spus Gabriela Vereș – președintele băncii pentru alimente Bihor.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News