România este un mare șantier. Investițiile începute anul trecut sunt de peste 12 miliarde de euro

Drumari
Sursaa foto: Inquam / Ovidiu Dumitru Matiu

Țara este un imens șantier și mare nevoie avem de asta. Potrivit datelor Agerpres, în primele nouă luni din 2023, 62,6% din totalul investiţiilor în economia naţională au fost făcute în sectorul construcțiilor.

Vorbim despre 74,188 miliarde lei. Atenție, vorbim despre primele 9 luni.

Investiţiile din sectorul privat au totalizat 97,742 miliarde lei, reprezentând 82,5% din total, faţă de 84,1% în aceeaşi perioadă a anului anterior. 49.993 locuinţe au fost finalizate în primele 9 luni din 2023, cele mai multe din fonduri private, acestea înregistrând o pondere de 97,5% din totalul locuinţelor realizate. Și se va mai construi.

În primele nouă luni ale anului trecut, a fost eliberate 26.394 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Cele mai multe în mediul rural. Și nu doar locuințe se construiesc.

Se construiesc și mult visatele autostrăzi. Avem în acest moment în România 1.0075,5 km de autostradă și drum expres. Sunt în construcție alți aproape 800 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres.

Pe calea ferată situația este însă dezastruoasă. Din calculele celor de la clubferoviar.ro avem doar 570 de kilometri de sine modernizați. Anul trecut, în 2023, au fost recepționați 0 km. Nevoie este de peste 1000 și urgent. Măcar coridorul Constanța – Curtici, sunt aproximativ 850 de kilometri să fie tot modernizat. Pe 253 de kilometri încă se lucrează.

Pentru anul acesta oficialii din Transporturi promit 300 de kilometri de căi ferate modernizate. Experții spun însă că cifra este fantezistă. Cert este că se lucrează, în ritm de melc, dar se lucrează. E mare nevoie, nu de altceva, dar noile trenuri nu vor avea pe unde să circule, degeaba sunt proiectate ele pentru viteze maxime de 160 de km pe oră.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL