La 275 de ani de la construcția sa, conacul familiei Mocioni, de la Foeni, judeţul Timiş și-a recăpătat strălucirea și statutul.
Construit în 1750, conacul e una dintre cele mai vechi clădiri din vestul ţării. Acum doi ani, când au început lucrările de restaurare cu fonduri europene și locale, era aproape prăbușit, după decenii de abandon.
După ce a fost, pe rând, o bună perioadă, baie comunală, grădiniță, depozit, brutărie, sală de sport şi cămin cultural, după restaurare acesta găzduiește o expoziţie de artă, o zonă muzeală şi o bibliotecă digitală dotată. În curând va fi deschisă o cafenea culturală, iar casa va putea primi turiști care vor să viziteze zona.
Conacul a fost reabilitat conform normelor incluse în Carta de la Veneția, care specifică utilizarea materialelor prietenoase cu mediul, în acord cu tipologia clădirii și respectând epoca istorică.
Acolo unde a fost posibil, constructorii au păstrat materialele originale.
Familia Mocioni se numără printre familiile de frunte macedoromâne din Ungaria, reprezentanții acesteia fiind importanți oameni de afaceri și de de cultură.
Oameni, fapte, locuri
Credit foto: digi24.ro
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News