Românii din Germania ar putea avea mai puțini bani în viitor. Pe cine afectează măsurile fiscale

Sursa foto: Pexels

Unii români care muncesc în Germania ar putea avea mai puțini bani pe viitor. Reformele fiscale din 2025 îi afectează direct pe cei care muncesc legal în această țară. 

Românii din Germania ar putea avea mai puțini bani în viitor. Măsurile fiscale din 2025 aduc schimbări importante în veniturile locuitorilor acestei țări.

Conform rapoartelor, în Germania, trăiesc aproximativ 900.000 de români. Unii dintre ei au familii și copii acolo.

Românii din Germania ar putea avea mai puțini bani în viitor. Pe cine afectează măsurile fiscale?

În 2025 guvernul german pregătește schimbări fiscale. Unii cetățeni vor avea mai mulți bani, însă alții vor primi mai puțini. Printre aceștia din urmă sunt și cei care primesc alocație parentală. Părinții ar putea fi nevoiți să accepte pierderi financiare în viitor.

Conform noii legi privind clasa fiscală  alocația parentală poate fi semnificativ mai mică decât înainte.

Ministrul de Finanțe Christian Lindner (FDP) vrea să reformeze divizarea soților și să elimine clasele de impozite III și V pe termen mediu.

Astfel, până în 2030, vechile clase de impozite urmează să fie eliminate și înlocuite cu clasa IV cu metoda factorilor. Anterior, cu așa-numita divizare a soților, cuplurile puteau decide singuri dacă doreau să aibă clase de impozitare diferite și care dintre ei avea clasele de impozitare III și V. În funcție de venituri, acest lucru a avut un efect pozitiv asupra salariului net comun, scrie echo24.de.

De această reglementare au beneficiat și părinții în faza de întemeiere a unei familii. Acum viitorii părinți ar putea fi acum într-o poziție mult mai rea după cum relatează ziarul „Bild”.

Odată cu eliminarea claselor de impozitare III și V, nu va mai fi posibilă și opțiunea soților de a schimba clasa de impozitare înainte de nașterea unui copil.

Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra alocației parentale – și anume beneficiul de înlocuire a salariului care este destinat să compenseze pierderea veniturilor atunci când părinții își îngrijesc copilul nou-născut.

Iată cum ar putea scădea veniturile părinților:

-Dacă ambii soți cu un copil au câștigat anterior 21.984 de euro pe an, alocația parentală scade de la 876 la 815 de euro.

-Dacă mama a câștigat anterior 30.778 de euro, iar tatăl a câștigat 56.424 de euro, alocația parentală scade de la 1.237 la 1.097 de euro.

– Dacă câștigurile anterioare ale mamei erau de 48.000 de euro, iar cele ale tatălui de 56.424 de euro, alocația parentală scade de la cota maximă de 1.800 de euro la 1.605 de euro.

Salariul net din ultimele douăsprezece luni este utilizat ca bază pentru calcularea indemnizației parentale. Până acum, acest lucru a fost exploatat în mod specific de cupluri: partenerul cu venituri mai mici (de obicei femeia) trece la clasa

de impozitare mai favorabilă III în timp util înainte de naștere, iar celălalt partener la clasa de impozitare mai puțin favorabilă V. Acest lucru crește temporar venitul net al partenerului cu venitul mai mic, care solicită ulterior alocația parentală, scrie ziarulromanesc.de.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL