În caz că nu știați, charismaticul primar al Timișoarei, Dominic Fritz, se află pe ultima sută de metri a procedurii de obținere a cetățeniei române, o formalitate absolut necesară pentru upgradarea statutului său politic. Destule voci din culise îl dau pe Fritz ca posibil candidat la președinția USR, ba chiar, într-un viitor nu foarte îndepărtat, un serios pretendent pentru Cotroceni.
În acest context, nu mai miră pe nimeni că neamțul de pe Bega pare să fi rămas într-o perpetuă campanie electorală, deși alegerile locale care i-au adus un al doilea mandat de primar s-au încheiat de multișor. Așa că azi se filmează în subteran, pe șantierul unui viitor pasaj, mîine în locul unde se ridică un stadion, poimîine trece la montarea plăcuțelor multilingve pe clădirile istorice din oraș și tot așa…
Această imagine de good guy la care Dominic Fritz lucrează cu atîta dedicare a fost pusă în pericol, însă, cu doar o lună și jumătate în urmă. Pe 8 decembrie, un site local, www.renasterea.ro, publica un articol intitulat „Soția primarului Timișoarei vrea un loc de muncă la stat. Cine i-a sărit în ajutor“, în care jurnalistul Ciprian Brindescu demonstra, cu informații preluate din surse deschise, că soției lui Dominic Fritz, Yiran Lin, i s-a pregătit un post de personal contractual, printr-un concurs cu dedicație, în cadrul Universității Politehnica din Timișoara. În mod surprinzător, articolul respectiv a dispărut de pe site-ul ziarului timișorean, fără nici o explicație, la cîteva ore de la publicare. Subiectul a rămas îngropat, iar primarul Timișoarei a reintrat în rolul băiatului bun, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat.
În cele ce urmează, vom relua documentarea făcută de colegul de breaslă din Timișoara și o vom reda publicului. Un fel de restitutio in integrum absolut necesar.
Așadar, într-un anunț de concurs publicat, în noiembrie 2024, pe site-ul Universității Politehnica Timișoara – potențialii candidați erau informați despre posibilitatea accesării unui post de referent debutant (studii superioare) la Departamentul de Comunicare și Imagine – Compartimentul Mediere și Dezvoltare Culturală din cadrul universității. Cu puțin timp înaintea expirării termenului de depunere a dosarelor de concurs, la sediul UPT s-a prezentat nimeni alta decît soția primarului Dominic Fritz, Yiran Lin. Surprinzător pentru background-ul său profesional (ultimul job fiind cel de ofițer afaceri umanitare la Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, la Geneva, în perioada iulie 2022 – martie 2023) și nivelul salarial atins (circa 150.000 de dolari, în medie, pe an), soția de origine chineză a primarului Timișoarei și-a depus dosarul de participare la concursul pentru ocuparea postului de începător mai sus menționat.
Conform legii, candidații pe posturile din instituțiile publice trebuie să îndeplinească condiții generale și condiții specifice pentru a fi acceptați la concurs. În prima categorie sunt incluse, de exemplu, „cunoașterea limbii române, scris și vorbit“, respectiv „cetățenia română sau cetățenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spațiul Economic European sau cetățenia Confederației Elvețiene“. Pe contul său de LinkedIn – https://ro.linkedin.com/in/yiran-lin-a5371561 –, Yiran Lin a menționat că, în anul universitar 2023-2024, a făcut un an de pregătire la Limba și literatura română la Universitatea de Vest din Timișoara, astfel că, pînă la proba contrarie, era posibil ca o primă condiție generală să fi fost îndeplinită de soția domnului Fritz. La fel, dacă între 22 octombrie 2021 (dată la care primarul Timișoarei anunța public, într-o postare pe Facebook, că soția sa nu este cetățean UE) și 6 decembrie 2024 (data-limită a depunerii dosarelor de concurs), doamna Lin o fi reușit să obțină una dintre cetățeniile compatibile cu acceptarea la concurs, atunci totul ar fi fost în regulă și din acest punct de vedere.
Și am ajuns la condițiile specifice. Prima dintre ele – „studii superioare în relații internaționale și studii europene“ – îi excludea de la înscrierea la concursul pentru ocuparea postului de la Departamentul de Comunicare și Imagine fix pe absolvenții de Științe ale Comunicării, o facultate aflată în portofoliul angajatorului, UPT! Dacă absolvenților de Științe ale Comunicării le era interzis accesul la acel concurs, în schimb se deschideau larg porțile universității pentru soția primarului Dominic Fritz: Yiran Lin a absolvit, în 2007, Relații Internaționale și Afaceri, la Fudan University (Shanghai, China), așa că o primă condiție specifică pentru acceptarea la concurs era bifată.
Trecem la a doua: „constituie avantaj: studii postuniversitare în domeniul afacerilor internaționale“. Master în afaceri internaționale pentru un post de referent debutant?! Cam da, nu de alta, dar Yiran Lin îl făcuse și pe acela, între 2007 și 2010, la Sciences Po, în Paris…
O a treia condiție specifică era cunoașterea limbilor engleză și franceză la nivel avansat, exact cele două limbi străine în care este fluentă Yiran Lin, după atîția ani de studiu și lucru în țări în care se vorbește engleza sau franceza! Nici un cuvînt despre limba germană, deși UPT are un istoric binecunoscut de colaborări cu universități din țara lui Goethe, ba chiar oferta sa educațională cuprinde și un program de studii în limba germană la specializarea Inginerie civilă!
Mergem mai departe și ajungem la alte condiții specifice care-i veneau ca turnate lui Yiran Lin: „competențe deosebite de cercetare și documentare; experiență de lucru în proiecte internaționale; experiență în lobby (influențarea politicilor publice)“. Dacă așa trebuie să arate CV-ul unui referent debutant într-un banal departament de comunicare al unei instituții de învățămînt, oare cît de performant ar trebui să fie rectorul universității respective?! Cu diverse slujbe în cadrul unor ONG-uri cu activitate în Franța, Haiti, Congo, Irak, Republica Centrafricană și Elveția, soția lui Dominic Fritz acumulase „experiență de lucru în proiecte internaționale“ cît să împartă și altora…
În sfîrșit, bibliografia pentru postul de referent debutant la Departamentul de Comunicare și Imagine conținea, în premieră, noțiuni de relații internaționale și de drepturile omului în zone de conflict armat, noțiuni cu care candidata Yiran Lin era, evident, mai mult decît familiarizată. Chiar Dominic Fritz își informa urmăritorii în acea postare din octombrie 2021 cu privire la sarcinile de mare angajament pe care și le asumase doamna Lin: „Soția mea lucrează de 10 ani în zone de calamități și război. A fost pe posturi în Republica Democrată Congo, în Haiti, în Irak și, în ultimii doi ani, în Republica Centrafricană, unde a făcut parte din echipa care a coordonat răspunsul ONU la pandemie, într-o țară aflată în război civil, cu un sistem medical aproape inexistent“, așa că este de la sine înțeles că o bibliografie ce cuprindea, pe lîngă Carta UPT, încă două volume în limba engleză (International Relations. The Key Concepts și Understanding International Relations, circa 600 de pagini împreună), avînd capitole cu titluri extrem de sugestive, precum Power and Security, The Balance of Power and War, International Relations and the Individual: Human Rights, Humanitarian Law and Humanitarian War, nu putea pune nici un fel de problemă, ba dimpotrivă, lui Yiran Lin.
Bine, această presupunere nu se va mai transforma niciodată în certitudine, pentru că articolul publicat de jurnalistul timișorean chiar cu cîteva zile înainte de desfășurarea probei scrise a concursului, deși dispărut ulterior de pe site-ul ziarului respectiv, i-a băgat în sperieți pe cei implicați. Atît de tare, încît singura candidată, doamna Lin, nu s-a mai prezentat în sala de examen, iar Departamentul de Comunicare și Imagine al Universității Politehnica Timișoara a rămas fără referentul debutant pe care și l-a dorit enorm.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News