Întâmpinarea Domnului, sărbătorea aducerii la templu a Mântuitorului Iisus Hristos

Sursa foto: Calendarul Ortodox

Întâmpinarea Domnului este sărbătorea aducerii la templu a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfânta Fecioară Maria, la patruzeci de zile de la Naşterea Sa.

Perioada celor patruzeci de zile era stabilită pentru curăţirea celei care născuse, după care tot primul nou-născut de parte bărbătească trebuia să fie închinat Domnului, potrivit prescripţiilor Legii Vechi.

„Despre punerea înaintea Domnului a celui dintâi născut, astfel este scris: ‘Sfinţeşte-Mi pe tot cel dintâi născut (parte bărbătească), care deschide pântecele’. Şi iarăşi: ‘Pe cel întâi născut al fiilor tăi să Mi-l dai Mie’. Aceasta se urma pentru facerea de bine cea mare a lui Dumnezeu, încă din Egipt, când s-au cruţat cei întâi născuţi ai lui Israil. Pentru aceasta, israilitenii aduceau pe pruncii lor cei întâi născuţi în biserică, dându-i dajdie lui Dumnezeu, ca pe o datorie stabilită prin lege”. (Vieţile Sfinţilor)

Şi iarăşi de la Dumnezeu îi răscumpăra pe aceia cu preţ, care se numea argintul răscumpărării, şi acela se da leviţilor care slujeau în Biserica Domnului. Preţul hotărât al răscumpărării era cinci sicli.

„Deci, acea lege a Domnului împlinind-o Maica lui Dumnezeu, a venit acum în biserică, cu Dătătorul Legii. A venit să se curăţească deşi nu-i trebuia curăţire, fiind neîntinată şi Preacurată. Pentru că aceea care a zămislit fără bărbat şi a născut fără dureri şi fără vătămarea curăţiei sale celei fecioreşti, aceea n-a avut nici un fel de necurăţie obişnuită femeilor celor ce nasc. Pentru că ceea ce a născut pe Izvorul curăţiei, cum putea să se afle sub necurăţie? Din ea S-a născut Hristos, ca un rod din pom; iar pomul nu se vatămă, nici se întinează după înflorirea rodului său”. (Vieţile Sfinţilor)

La templu, Maica Domnului, ţinându-L în mâinile Sale, şi-a plecat genunchii şi cu cinste-L înălţa lui Dumnezeu.

Pruncul Iisus este întâmpinat de Sfântul şi Dreptul Simeon şi de Sfânta Prorociţă Ana.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: