Scriitorul Yang Jun a fost condamnat la moarte cu suspendare în China

the high court hong kong
Sursa foto: Facebook - People's Daily - Hong Kong

Scriitorul şi academicianul australian Yang Jun, încarcerat în China din 2019 pentru acuzaţii de spionaj pe care el le contestă, a fost condamnat la moarte cu suspendare în această ţară, a anunţat luni Australia, care şi-a exprimat consternarea, relatează AFP şi dpa. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing, potrivit Reuters.

„Guvernul australian este consternat de aceasta decizie”, a declarat ministrul de externe australian, Penny Wong, într-o conferinţă de presă, subliniind că Australia va reacţiona „în cei mai fermi termeni posibili”.

Yang Jun, născut în China în 1965, a fost judecat în spatele uşilor închise în 2021. Procesul, în urma căruia nu a fost făcut public niciun verdict, a fost ferm criticat de activiştii pentru drepturile omului. Scriitorul, cunoscut şi sub numele de Yang Hengjun, a declarat în mai 2021 că a fost torturat într-un loc nedezvăluit în timpul detenţiei sale. Beijingul a respins aceste acuzaţii.

În august 2023, Yang Jun a declarat că se temea pentru viaţa sa în detenţie din cauza unui chist mare la un rinichi. Şefa diplomaţiei australiene a declarat luni că ambasadorul Chinei în Australia a fost convocat de Canberra.

„Vreau să subliniez suferinţa pe care dr. Yang şi familia sa trebuie să o simtă astăzi, după ani de incertitudine”, a declarat ministrul. „Toţi australienii doresc ca dr. Yang să se reunească din nou cu familia sa”, a declarat Wong.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL