Sisteme de rachete antigrindină în Bihor şi Sălaj. Fermierii se plâng că aduc secetă

Sursă foto: Facebook/ Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor

 Judeţele Bihor şi Sălaj vor avea sisteme de protecție antigrindină, cu 15 puncte de lansare în tot atâtea localităţi. În acest timp, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România solicită Ministerului Agriculturii să suspende amplasarea acestora, pe motiv că provoacă secetă.

Șase dintre cele 15 puncte de lansare a rachetelor antigrindină care vor fi amplasate în Bihor – Marghita, Săcueni, Tarcea, Tăuteu, Boianu Mare și Suplacu de Barcău – localități ai căror primari au şi participat, la sfârşitul săptămânii, la o şedinţă cu reprezentanți ai Societății Intervenții Active în Atmosferă din subordinea Ministerului Agriculturii și ai centrelor de lansare a rachetelor antigrindină din Vrancea și Maramureș, pentru a pregăti înființarea unui așa-numit Grup de Combatere Sălaj – Bihor.

Sisteme ar urma să protejeze împotriva grindinei o suprafață totală de circa 356.000 hectare, iar conducerea lui ar urma să fie asigurată de Unitatea de Combatere Maramureș.

„Trebuie să ne adaptăm condițiilor meteo actuale, atât pentru protejarea populației, cât și pentru sprijinirea agricultorilor, care aduc un aport consistent în economia județului. Voi depune toate diligențele pentru ca acest centru de combatere a grindinei să fie realizat”, declară prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea.

Fermierii sunt sceptici

Grupul antigrindină Sălaj – Bihor ar urma să fie realizat anul acesta, pentru a deveni operațional cel târziu anul viitor.

În acest timp, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012, solicită MADR suspendarea imediată a sistemului antigrindină, în caz contrar, următorul pas va fi anunțarea calendarului de protest.

„Sistemul antigrindină, în ciuda scopului său inițial de a proteja culturile agricole, a generat o serie de efecte dezastruoase asupra activitățiloe agricole din zonele de influență, aspect confirmat și documentat de către membrii noștri, fermieri din județele Vrancea, Prahova, Iași”, anunță APPR.

Potrivit sursei citate, în ianuarie, după protestele fermierilor, Ministerul Agriculturii și-a luat angajamentul de a prezenta un studiu de impact privind efectul sistemului antigrindină, dar nu a făcut acest lucru nici până azi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL