Sondaj devastator pentru Joe Biden: Alegătorii dau șanse mai mari democraților dacă Biden e scos din schemă

Sursă foto: Twitter

Trei sferturi dintre alegătorii americani spun că Partidul Democrat ar avea mai multe șanse de a deține președinția în 2024 cu altcineva decât președintele Joe Biden în fruntea listei, potrivit unui nou sondaj CNN realizat de SSRS. De asemenea, cota sa de popularitate a atins un nou minim după o prestație ezitantă în prima dezbatere a campaniei prezidențiale din acest an.

Într-o confruntare între prezumtivii candidați ai principalelor partide, alegătorii din întreaga țară îl favorizează pe fostul președinte Donald Trump în fața lui Biden cu 6 puncte, 49% la 43%, identic cu rezultatele sondajului național CNN privind cursa prezidențială din aprilie și în concordanță cu avansul pe care Trump l-a deținut în sondajele CNN până în toamna anului trecut.

Există unele semne în sondaj care arată că fiecare candidat și-a consolidat sprijinul în rândul propriilor partizani în ultimele luni, o perioadă în care au avut loc atât condamnarea lui Trump pentru acuzații de crimă într-un tribunal din New York, cât și prima dezbatere electorală generală a competiției, deși independenții par din ce în ce mai reticenți în a susține vreunul dintre cei doi bărbați.

Sondajul arată, de asemenea, că vicepreședintele Kamala Harris se află la mică distanță de Trump într-o confruntare ipotetică: 47% dintre alegătorii înregistrați îl susțin pe Trump, 45% pe Harris, un rezultat în marja de eroare care sugerează că nu există un lider clar într-un astfel de scenariu. Rezultatul ușor mai bun al lui Harris în fața lui Trump se bazează, cel puțin parțial, pe un sprijin mai larg din partea femeilor (50% dintre femeile cu drept de vot îl susțin pe Harris în detrimentul lui Trump față de 44% pentru Biden împotriva lui Trump) și a independenților (43% Harris față de 34% Biden).

Mai mulți democrați au fost menționați ca potențiali înlocuitori ai lui Biden în ultimele zile și fiecare se află în urma lui Trump în rândul alegătorilor înregistrați, cu niveluri de sprijin similare cu cele ale lui Biden, inclusiv guvernatorul Californiei, Gavin Newsom (48% Trump față de 43% Newsom), secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg (47% Trump față de 43% Buttigieg) și guvernatorul Michiganului, Gretchen Whitmer (47% Trump față de 42% Whitmer).

Alegătorii spun că democrații s-ar descurca mai bine cu un alt candidat la prezidențiale

Potrivit sondajului, doar 25% dintre alegători înregistrați au afirmat că șansele democraților în 2024 sunt mai mari dacă candidatul este Joe Biden, în timp ce 75% dintre respondenți au afirmat că șansele ar fi mai mari dacă democrații ar alege un alt candidat pentru prezidențiale.

Campania lui Biden a insistat că acesta nu se va retrage din cursă și, deși unele persoane din interiorul Partidului Democrat au discutat în privat posibilitatea de a-l înlocui ca nominalizat, orice cale de urmat ar fi dificilă din punct de vedere logistic și riscantă din punct de vedere politic.

Sprijinul lui Biden în rândul alegătorilor democrați a crescut de la 85% în aprilie la 91%, în timp ce 93% dintre republicani îl susțin pe Trump (aproximativ la fel din aprilie). Trump păstrează un avantaj de aproximativ 10 puncte în rândul independenților (44% la 34% în noul sondaj), în timp ce ponderea independenților care nu aleg niciun candidat sau care declară că nu intenționează să voteze a crescut de la 15% la 21%.

Atât susținătorii lui Biden, cât și cei ai lui Trump au devenit mai înclinați să spună că alegerea lor este mai degrabă un vot afirmativ de susținere decât unul împotriva candidatului partidului advers, dar alegerile continuă să fie conduse mai mult de sentimentele față de Trump decât față de Biden. Două treimi (66%) dintre susținătorii lui Trump spun că votează mai degrabă pentru el decât împotriva lui Biden (față de 60% în ianuarie), în timp ce 37% dintre susținătorii lui Biden spun că votul lor este mai mult pentru președinte decât împotriva predecesorului său (față de 32% la începutul acestui an).

Cu toate acestea, majoritatea democraților și a alegătorilor înregistrați cu orientare democrată (56%) spun că partidul are mai multe șanse la președinție cu altcineva decât Biden, în timp ce 43% spun că partidul are mai multe șanse cu el. Încrederea democraților în șansele lui Biden nu a crescut de când acesta a obținut nominalizarea partidului în alegerile primare: În ianuarie, 53% dintre respondenți considerau că partidul ar avea mai multe șanse cu altcineva decât Biden în fruntea listei, iar 46% erau mai încrezători cu Biden.

În același timp, alegătorii de orientare republicană au devenit mult mai optimiști cu privire la șansele lor de a câștiga cu Trump decât fără el: 83% spun acum că republicanii au mai multe șanse de a câștiga cu Trump, față de 72% care erau de aceeași părere în ianuarie.

Rata de aprobare a lui Biden în sondaj a scăzut la un nou minim în rândul tuturor americanilor (36%), iar 45% spun acum că dezaprobă puternic performanța sa, un nou maxim în sondajul CNN.

În rândul întregului public american, cota de favorabilitate a lui Biden se situează la doar 34%, 58% considerându-l nefavorabil. În timp ce multe dintre numele democrate vehiculate ca posibili înlocuitori ai lui Biden sunt mai puțin detestate, niciunul nu ar începe cu mai multă bunăvoință publică – în schimb, sunt mai puțin cunoscute. Harris are cea mai largă recunoaștere – și este, de asemenea, profund sub apă, cu un rating de favorabilitate de 29%, 49% o evaluează nefavorabil, iar 22% spun că nu au nicio părere sau nu au auzit de ea. Aproximativ jumătate din public nu are nicio părere despre Buttigieg (50%) și Newsom (48%), iar aproximativ două treimi (69%) nu au nicio părere despre Whitmer.

Evenimentele din ultimele câteva luni nu au contribuit prea mult la schimbarea imaginii lui Trump. Din aprilie până în prezent, Trump a fost găsit vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor comerciale în cadrul procesului său din New York și a avut o prestație la dezbatere considerată în general drept o victorie (76% dintre alegătorii care au urmărit sau au urmărit știrile despre aceasta spun că el a făcut o treabă mai bună în dezbaterea de săptămâna trecută, în timp ce doar 23% spun că Biden a făcut-o). Dar ratingul său de favorabilitate rămâne profund negativ: 39% au o părere favorabilă despre Trump și 54% una nefavorabilă, aproximativ la fel ca în toamna anului trecut. Grupul de alegători care îl urăsc dublu – cei care au o părere nefavorabilă atât despre Biden, cât și despre Trump – rămâne aproximativ același: 18% fac parte din această categorie și sunt în favoarea lui Trump, cu 41% la 31%.

Și o comparație generică a Congresului în sondaj sugerează o competiție aproape egală pentru Camera Reprezentanților: 47% dintre alegătorii înregistrați la nivel național ar alege candidatul republican din districtul lor, 45% pe cel democrat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: