Spania nu va participa la coaliţia internaţională din Marea Roşie

Sursă foto: Unsplash

Spania nu va lua parte la coaliţia internaţională pentru protejarea traficului maritim în Marea Roşie de atacurile rebelilor houthi din Yemen, dar nu se va opune participării ţărilor europene în cadrul unei misiuni specifice, a indicat duminică Ministerul Apărării spaniol, transmite AFP.

Instituţia menţionată a amintit că misiunea Atalanta se limitează în prezent doar la Spania şi la o singură navă, fregata Victoria.

De asemenea, guvernul spaniol condus de premierul socialist Pedro Sanchez a estimat că este ”indispensabilă” crearea unei misiuni ”noi şi specifice” consacrate protecţiei traficului maritim comercial în Marea Roşie.

Această misiune ad-hoc va trebui să aibă ”un câmp de acţiune, mijloace şi obiective proprii, decise de organismele abilitate ale Uniunii Europene”, a explicat Ministerul Apărării spaniol.

Întrebat duminică de AFP, un purtător de cuvânt al ministerului a precizat că Spania ”nu va participa” la această operaţiune a UE.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a anunţat luni crearea unei coaliţii internaţionale pentru a apăra vasele comerciale din Marea Roşie, după o serie de atacuri comise de rebelii houthi.

Austin a spus că noua iniţiativă, numită Operaţiunea Prosperity Guardian, va soluţiona ”provocările la adresa securităţii din Marea Roşie şi Golful Aden, cu obiectivul de a garanta libertatea de navigaţie pentru toate ţările şi a spori securitatea şi prosperitatea regionale”.

Ţări precum Regatul Unit, Franţa, Italia şi Norvegia se vor alătura misiunii.

De la începerea războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, rebelii houthi au atacat de mai multe ori cu drone şi rachete vase comerciale din Marea Roşie pentru a le împiedica să se îndrepte spre Israel. Rebelii au declarat că navele care merg spre Israel, indiferent de pavilionul lor, sunt ”ţinte legitime” până când Fâşia Gaza va primi alimentele şi medicamentele necesare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: